Vlaams Belang boekt eclatante overwinning maar N-VA houdt stand in Zuidrand

MORTSEL – De kiezer heeft de kaarten geschud. Het resultaat: een miserie op tafel. De vorming van een Vlaamse regering zal niet voor morgen zijn. Een Zweedse coalitie kan, maar zou een trio van verliezers samenbrengen. Zoals verwacht komt ook het einde van het cordon in zicht maar N-VA en Vlaams Belang samen kunnen geen meerderheid vormen en een derde partner biedt zich niet aan. Op federaal niveau is de situatie helemaal uitzichtloos. Koning Filip staat voor meerdere weken slaapwandelen. In de Zuidrand houdt N-VA aardig stand. De monsterscore van vijf jaar geleden werd niet benaderd maar de Vlaams Nationalisten bleven overeind waardoor de diverse meerderheidspartijen uit onze regio meteen brandstof krijgen om er op lokaal niveau voluit tegenaan te gaan.

Met 85 procent van de stemmen geteld, verliezen de Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V samen twintig zetels. N-VA moet in het Vlaams Parlement tien zetels prijsgeven en houdt er nog 33 over. Vlaams Belang wordt de tweede grootste fractie en springt van zes naar 23 zetels. Daarna volgen CD&V met 20 zetels, Open VLD met 16 zetels, Groen met 15 zetels en SP.A met 13 zetels. PVDA komt voor het eerst in het parlement met drie verkozenen. De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD behoudt haar meerderheid, met 69 van de 124 zitjes. Vlaams Belang en N-VA halen samen niet voldoende zetes. Ook een klassieke tripartite blijft ver onder het vereiste zetelaantal. Als N-VA een coalitie zou sluiten met SP.A en Open VLD, zoals de voorbije weken wel eens werd gesuggereerd, zou die net de helft halen: 62 van de 124 zetels.

Door informaticaproblemen sijpelden de resultaten uit Wallonië zeer traag binnen. Omdat veel bureau’s in de steden ontbreken is het nog niet duidelijk wie wint. Duidelijk is dat zowel PS als MR verliezen. De socialisten blijven wellicht wel de grootste partij. Ecolo zou het grootste aantal zetels winnen, maar de partij klimt waarschijnlijk niet boven de vijftien procent, en blijft zo onder de hoge verwachtingen die de peilingen hadden geschapen.

In het voorzittersdebat op VRT liet Bart De Wever niet in zijn kaarten kijken. ‘ik ga met elke partij praten, ook met het Vlaams Belang, de grote winnaar van deze verkiezingen’, klonk het. Hij voegde er fijntjes aan toe nooit een voorstander te zijn geweest van het cordon sanitaire. De kans dat extreemrechts aan het bewind komt lijkt toch bijzonder klein. Zelfs indien N-VA overstag gaat dan is er nog altijd een derde partner nodig en die biedt zich niet aan. ‘In geen geval besturen we met het Belang’, klonk het uit de monden van alle andere partijvoorzitters, waarvan er enkelen hoeven te vrezen voor hun toekomst. Bij sp.a staan er sowieso verkiezingen voor de deur, dus de kans dat John Crombez aan het bewind blijft lijkt klein. Mimiek spreekt soms boekdelen. De manier waarop Bruno Tobback over hem sprak was duidelijk. Zelfs in Oostende wordt het Belang het grootst. Een andere praeses wiens stoel aan het wankelen is, is Wouter Beke van CD&V. ‘Ik weet wat de wetmatigheden in de politiek zijn’, klonk het vrij sceptisch.

Nergens kreeg het Vlaams Belang minnetjes achter zijn naam en op bijna geen enkele plek haalde N-VA een plus tenzij in Vlaams-Brabant waar Theo Francken Maggy De Block vernederde en Dries Van Langenhove weliswaar werd verkozen maar het Belang pas de vierde partij wordt. Heel anders verliep de stembusslag in Ninove waar Guy Daeseleer en zijn team liefst 46 procent van de kiezers kon verleiden. Een extrapolatie naar het gemeentelijk niveau zou betekenen dat Forza Ninove de absolute meerderheid zou behalen en incontournable wordt. De volgende weken worden spannend en slopend. De Wever wil maandag al starten met de gesprekken. Probleem is dat hij als Vlaams formateur de migratieproblematiek niet kan aanpakken omdat het een federale materie is. Op nationaal vlak is de Koning aan zet. Het laat zich raden dat er nog heel wat ‘speciale gezanten’ en ‘informateurs’ de rode loper in Laken gaan platlopen vooraleer elke partij haar wonden heeft kunnen likken en formatiegesprekken echt kunnen starten. (EM)

%d bloggers liken dit: