Voor al wie gaat (ver)bouwen is een bezoek aan Kamp C in Westerlo een must

WESTERLO – Kamp C – gelegen op de vroegere Britse legerbasis in Westerlo – is een APB, een autonoom provinciebedrijf van de provincie Antwerpen. Het is als organisatie én locatie uniek in Europa. Kamp C is grensverleggend, waardoor de werking onbegrensd is. Outside the box is een veelgehoorde term, maar één die zeker aansluit bij het centrum.

Vrijdagavond kon iedereen kennismaken met de huidige en toekomstige projecten van Kamp C. Directeur Peter-Paul van den Berg: ‘We zijn momenteel bezig met zestien projecten. We richten ons naar burgers en lokale overheden. Gelukkig hoeven we mensen niet meer te sensibiliseren om duurzaam te gaan leven. Het rare is dat de bouwsector zelf achterblijft. Zij werken nog als 40 jaar geleden. Onze missie is een transitie naar een duurzame samenleving. Langzaam maar zeker proberen bouwbedrijven toch nieuwe dingen uit. Het is onze taak dat het rendabel en winstgevend is maar ook toekomstgericht.’

Bij Kamp C – waar 27 mensen werken – kunnen inwoners uit de provincie onder meer terecht voor gratis bouwadvies. Dat kan elke dinsdag of op afspraak (014 27 96 50, info@kamp C). Gedurende 50 minuten screent een adviseur je bouwplannen op de recentste duurzaamheidsprincipes. Verder is er een interactieve tentoonstelling – die 750 vierkante meter groot is – voor wie meer wil weten over bouwmaterialen, afval, energie, water en duurzaam ruimtegebruik. EXPO C is gratis toegankelijk. Bovendien zijn er infosessies over isolatie en ventilatie, die twee uur duren, en worden aangekondigd op de website.

Jonathan Verdonck stelde één van de meest prestigieuze projecten voor: C3PO. Met een bijkomende financiële steun van Europa wordt 1,6 miljoen euro geïnvesteerd om de nodige printinfrastructuur te plaatsen. ‘Om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren, worden verschillende partners samengebracht voor maximale kennisuitwisseling. Dit project moet hen inspireren en overtuigen om mee te stappen in de noodzakelijke veranderingen. Zowel de bouwsector, onderwijs als wetenschapsinstellingen hebben nood aan een locatie waar ze kunnen experimenteren. Daarom zal Kamp C de nodige printinfrastructuur plaatsen. Eens deze voldoende is getest, zal hij worden opengesteld voor bedrijven en onderwijsinstellingen om ermee te experimenteren en te co-creëren.’

Met de Gantry Printer wil Kamp C een wereldprimeur verwezenlijken. Kai Van Bulck: ‘De printer heeft een kop die vrijelijk binnen de drie dimensies van een frame beweegt. De printer is maar liefst 11,4 bij 10 bij 10 meter groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd. Hij kan groter of kleiner worden gemaakt door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken (van 2,5 meter) toe te voegen. Die modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.’ De containers waarin de printer zal worden ondergebracht staan er al. Men hoopt de printer gebruiksklaar te krijgen binnen de zes maanden. ‘Dan zal het mogelijk zijn om een gebouw met twee verdiepingen volledig in 3D te printen, iets wat nog nergens in de wereld is gebeurd.’ Tenslotte loopt er het SHINE-project over het renoveren van particuliere woningen. Wie daaraan denkt loopt best even langs bij Kamp C. (EM/Foto Kamp C)

%d bloggers liken dit: