Wandel- en looppaden in Groendomein Vrijbroekpark worden uitgebreid

MECHELEN – Het Vrijbroekpark ligt aan de rand van de stad Mechelen. Dit groengebied van 40 hectaren is ook bijzonder in trek bij bezoekers aan de Zuidrand. Het is de ideale plaats om te wandelen, te sporten of een terrasje te doen. De prachtige rozentuin is een absolute aanrader. Er hangt steeds een betoverende geur in de tuin, door de aanwezigheid van meer dan 100 verschillende rozensoorten. Er is ook de nodige aandacht voor informatie: in de hele tuin vind je naambordjes en wandelbrochures. De provincie keurde enige tijd geleden al enkele nieuwe grondaankopen voor het Vrijbroekpark goed. Zo zal het park in de toekomst een heel stuk groter worden.

Het Vrijbroekpark is gelegen tussen Dijle en Zenne. De huidige begrenzing wordt gevormd door de bewoning van de stad Mechelen in het oosten, de Hombeekse Steenweg in het zuiden, de Uilmolenweg (parallel aan de autosnelweg E19 Antwerpen-Brussel) in het westen en de bewoning van de Stuivenbergbaan in het noorden. De plannen om de Nieuwe Wildernis, gelegen tussen de Uitmolenweg en het toegankelijk parkgedeelte, open te stellen voor het publiek worden nu concreet. Aannemer Van Raak uit Weelde startte deze week met het uitgraven van het traject. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Het is nodig om een voldoende ‘stevige koffer’ te voorzien waarop de afwerkende grasgrindlaag wordt aangebracht. In de zeer natte zone zal een gedeelte worden aangelegd als een vlonder-pad, waarbij je dus boven de drassige gedeelten loopt. Er worden ook twee nieuwe bruggen voorzien en een derde, bestaande brug, wordt gerenoveerd.’

Dankzij het wandelpad zal er zeventien hectare extra parkgebied toegankelijk worden, waarbij open landschap, lijnvormige houtkanten en bos hun plaats krijgen.  Dit laatste gedeelte bleef de laatste 250 jaar ongewijzigd en laat zich het Ferrarislandschap noemen. De Ferrariskaart van 1777 bezit nog steeds een unieke aantrekkingskracht en die neemt zelfs in deze tijden van GPS en Google niet af. In dit landschap moest trouwens ooit een gigantisch hotel komen van negentien verdiepingen hoog, maar men had geen rekening gehouden met de drassige ondergrond dus het bleef bij een sp(r)ookje(shotel).

In de tweede fase komt daar nog eens 6,3 hectare bij. Er zijn nog nieuwe investeringen voorzien richting sportvelden maar de realisatie hiervan kan nog makkelijk tien tot twaalf jaar duren. De provincie Antwerpen wenst hiermee in te gaan op de vraag om meer plaatsen te creëren om te wandelen, sporten, spelen en recreëren. Na de aanleg zal het gras-grindpad een lange tijd niet beloopbaar zijn omdat het gras moet kunnen wortelen. Het is dus afwachten of de grote opening in de winter van 2018 of de lente van 2019 zal plaatsvinden.

‘De nieuwe zone – die is ontstaan nadat gronden van verschillende eigenaars werden verworven – is een uitgelezen locatie voor de natuur-educatieve werking waarbij we jaarlijks 10 000 leerlingen mogen onthalen. Ook de recent opgestarte wilgencollectie of ‘salicetum’ zal een plaats vinden in een mooie groene omgeving. Bezoekers zullen in de toekomst deze nieuwe zone kunnen bereiken via de Uilmolenweg. Zo krijgt het park er een extra toegangspoort en een nieuwe parkeergelegenheid bij.’ (EM)

%d bloggers liken dit: