Wilrijk herdenkt de Eerste Wereldoorlog met gedichten

WILRIJK – Ook het district Wilrijk staat dit jaar stil bij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog op zondag 11 november. U kan die dag gaan luisteren naar een reeks gedichten uit de Groote Oorlog.

Naar goede gewoonte vindt ’s morgens een bloemenhulde plaats aan het oorlogsmonument op de begraafplaats Steytelinck. Om 10 uur volgt een publieke herdenkingsplechtigheid op de Bist. Daar worden de namen van alle Wilrijkse overleden weerstanders en krijgsgevangenen weergegeven op grote tentoonstellingspanelen. Deze blijven een week lang op de Bist staan.

Aansluitend, om 10u30, vindt in de aula van het gemeenschapscentrum aan de Bist een lezing plaats in het kader van de Wapenstilstand. Dichteres en performer Lotte Dodion (foto FB) leest er vertaalde werken voor van befaamde dichters uit de Groote Oorlog. Eén van hen is Daan Boens. Hij was politicus voor de socialistische Belgische Werkliedenpartij (BWP) en werd als infanterist naar het leger geroepen. Nog tijdens de oorlog drukte hij via een reeks inktzwarte sonnetten zijn afschuw voor het oorlogsgeweld uit. Uiteindelijk geraakte hij gewond door een gasaanval. Ook het werk van Wilfred Owen komt aan bod. Hij wordt door velen als de beste van de Engelse ‘War Poets’ (een benaming voor dichters die schreven tijdens en over de Eerste Wereldoorlog) beschouwd. Zijn schokkende en realistische oorlogspoëzie over de verschrikkingen van de loopgravenoorlog en gasaanvallen werd sterk beïnvloed door zijn vriend en prozaschrijver Siegfried Sassoon. Veel van zijn werk werd pas na zijn dood gepubliceerd. Ook gedichten van Hugo Ball worden voorgedragen. Hij werd geboren in het Duitse Pirmasens, was een Zwitsers dadaïst en initiatiefnemer van Cabaret Voltaire, een avant-gardistisch theater. Deze lezing kan gratis worden bijgewoond. Gelieve wel vooraf uw ticket te reserveren via maria.bouwens@stad.antwerpen.be. De kaartjes worden klaargelegd aan het onthaal.

Lotte Dodion (31) won de Soetendaelle poëziewedstrijd in 2003, werd winnares van de Vlaams-Nederlandse Gouden Flits in 2004 en won Kunstbende in 2005. Een jaar later maakte ze voor Kunstbende Deluxe haar eerste monoloog: ‘Under (De)Construction’. Haar werk werd voor het eerst gepubliceerd in 2009 in Print is Dead: Nieuwe schrijvers uit Vlaanderen- Meulenhoff/Manteau. Niet veel later won ze Brabant Gedicht en ging ze naast de hoofdprijs ook met het hart van zangeres Chantal Acda (Isbells, Sleeping Dog, True Bypass) lopen. Het resultaat? ‘Nu nog even niet’, een poëtisch cross-over project waarbij Chantal haar teksten op muziek zette en kunstenares Inge Bos beelden creëerde.

Na een twintigtal muzikale optredens zette ze haar veroveringstocht verder en brak ze snel door in de poetry slam scène. Enkele maanden na haar eerste slam, trad ze aan tijdens de finale van het nationaal kampioenschap Poetry Slam in Brussel. Een jaar later, in 2013, stond ze als enige Belg in de finale van het Nederlands Kampioenschap. In maart 2016 verscheen haar poëziedebuut ‘Kanonnenvlees’ bij uitgeverij Atlas Contact. Nog geen drie weken na de lancering was de eerste druk volledig uitverkocht. Intussen ligt de vierde druk in de rekken en toert ze door de lage landen, alleen of samen met haar collectief Wakkerlicht. (EM)

 

%d bloggers liken dit: