Xander De Vos uit Koningshooikt (Lier) is kandidaat-adviseur voor de Vlaamse Jeugdraad, het officiële advies orgaan van de Vlaamse Minister van Jeugd

Xander (21) is net afgestudeerd als leerkracht secundair onderwijs voor de vakken Engels en economie, en geeft sinds 1 september les in het Groenendaalcollege in Merksem. “Aan de hand van mijn eigen ervaring en mijn job als leerkracht, weet ik enorm veel wat er leeft bij de jeugd. Niet alleen over onderwijs, maar alle thema’s daarbuiten.”

Voor hem is jeugdbeleid niets nieuws. Zijn eerste stappen in de politiek deed hij in het Vlaams Jeugd Parlement. Dat is een politieke simulatie met meer dan honderd jongeren die debatteren over verschillende wetsvoorstellen. “Door mijn jaren als deelnemer, organisatielid en zelfs Jeugd-Minister van Mobiliteit ben ik heel wat ervaring rijker geworden. Zo was ik vaak degene die wilde samenwerken met anderen en probeerde ik telkens de link te leggen met jongeren en hun bekommernissen.” Ook als jongerenvoorzitter van een politieke partij in Lier en regiocoördinator blijft hij zich richten op jeugdbeleid. Zo zit hij in het lokale beheersorgaan Jeugd.

Aan dit alles wilt hij nu een nieuw hoofdstuk toevoegen. In totaal zijn er zestien adviseurs binnen de Vlaamse Jeugdraad: 8 jongerenadviseur en 8 jeugdwerkadviseur. Xander is kandidaat voor die eerste. Het team van zestien adviseert de Vlaamse Overheid over verschillende thema’s. Deze keer zijn de belangrijkste thema’s gelijke kansen, mentale gezondheid, klimaat, armoede en mobiliteit. “Voor mij is het thema mentale gezondheid prioriteit. Door corona zien we vaker dat jongeren zich echt niet meer goed in hun vel voelen. Niet meer kunnen afspreken met vrienden, naar school gaan of zelfs gewoon genieten van onze jonge jaren. Dat kan allemaal niet meer. Ik begrijp zeer goed wanneer ik berichten lees van jongeren die het niet meer zien zitten. Daarom ben ik ook kandidaat, om een stem te geven aan zij die zich vergeten voelen en ongehoord en naar hun verhalen te luisteren” besluit Xander.

Stemmen kan op de website van de Vlaamse Jeugdraad, samen met jouw ID-kaart en een kaartlezer of met de ItsMe-app. Je kan stemmen voor minstens één, maximum acht kandidaten.

 

%d bloggers liken dit: