1 000 schoolkinderen maken Linkeroever proper tijdens Dikketruiendag

ANTWERPEN – Vandaag is het weer de jaarlijkse Dikketruiendag, waarbij symbolische acties worden gevoerd door scholen, bedrijven, organisaties en gemeenten. Elders op deze website hadden we het al over het ’t Groen Schooltje in Hove. Net zoals op andere plaatsen stond de fiets er centraal. Op Linkeroever deed men dat ook maar men voegde er nog wat aan toe: met meer dan 1 000 leerlingen uit vier scholen trok men vanop de Boeienweide aan het Frederik Van Eedenplein naar het Galgenweel. Onderweg ging men de strijd aan tegen zwerfvuil door middel van een grote opruimactie.

Linkeroever is bijna een enclave binnen de stad Antwerpen. Er wonen 6 000 mensen op een vierkante kilometer, waaronder 1 800 kinderen en 90 nationaliteiten. Om de twee maanden wordt er wel ‘iets’ georganiseerd om de bewoners samen te brengen. Steven Bastiaensen, directeur van GO! basisschool De Spits nam het initiatief voor de actie van vandaag. ‘Het klimaatthema komt op onze school de volgende dagen uitvoerig aan bod. Het is een mooi aanknopingspunt met de actualiteit. Onze leerkrachten en 130 leerlingen denken na over hoe we samen op school iets aan de klimaatverandering kunnen doen. Ze gaan dieper in op de oorzaken, de gevolgen en wat er precies verandert. Zij onderzoeken, zoeken informatie op, bedenken slogans en maken pamfletten. Het thema speelt ook in op de vernieuwing binnen het onderwijs en we werken zo aan heel wat leerplandoelstellingen. We kijken dagelijks uitgesteld naar Karrewiet. Uiteraard kwamen de klimaatbetogingen daar ook aan bod. Hierdoor kwam ik op het idee om met alle scholen op Linkeroever iets te doen. Bedoeling is om klimaat en milieu in de eerste plaats ter sprake te brengen in de klassen.’

Eenzelfde geluid horen we bij Winnie Vonck, directrice van de Sint-Anna-Goetheschool. ‘We laten de leerlingen op hun niveau een steentje bijdragen voor een beter klimaat. De kinderen moeten weten wat ze zelf kunnen doen maar ook waarom er zoveel aandacht aan het milieu wordt besteed in de media en waarom oudere scholieren gaan betogen. In de school hebben we dan ook een werkgroep die zich met milieu bezighoudt. Dikketruiendag is bij ons eigenlijk dikketruienweek. We hebben erop aangedrongen dat de kinderen – vooral deze week – met de fiets naar school zouden komen. In de klas hangt een fietswiel en vrijdag is er binnen de school een toonmoment.’

Om 10 uur begonnen de oudere leerlingen aan hun parcours van vijf kilometer richting Galgenweel. Rond de middag opende de Gemeenschap van Sant’Egidio voor de leerlingen van De Spits de deuren van Laudato Si, het inzamel- en verdeelpunt voor tweedehandskleding, aan de Ernest Claesstraat. Daar hielden de kinderen een picknick en kregen ze meer uitleg over recycleren en de werking van de kringwinkel.

Ik loop mee met jongste kinderen richting jachthaven. Lilla (8) wordt gepromoveerd tot woordvoerster en ze dat doet zeer goed. ‘We moeten zorg dragen voor onze wereld. Dat kunnen we doen door minder lichtjes te gebruiken en door veel dikke truien te dragen. Ik heb het ook aan mijn mama en aan mijn zus gevraagd.’ Met verdeeld succes blijkbaar. ‘Mama wil wel maar de zus niet altijd. En weet je wat we nog moeten doen? Meer buitenspelen.’ De vraag of ze ook op de foto wil hoef ik geen tweemaal te stellen maar onder één voorwaarde: ‘mijn vrienden en vriendinnetjes moeten er ook bij.’ (EM)