40 jaar oud festival Wonderwoud wuift vertelster Mia Verbeelen uit

DEURNE – Vanmiddag werd er feest gevierd in het Rivierenhof. Ter afsluiting van het tweejaarlijks gratis vertelfestival Wonderwoud blies het Sprookjeshuis 40 kaarsjes uit maar er werd ook afscheid genomen van vertelster Mia Verbeelen.

Al 40 jaar lang komen er dagelijks schoolkinderen naar het provinciaal groendomein in Deurne om naar verhalen te luisteren. Jaarlijks volgen zo’n 4 600 leerlingen uit het lager onderwijs buiten de klas speelsgewijs Nederlands en muzische vorming. Het stimuleren van verbeelding is een belangrijk component van Educatie Duurzame Ontwikkeling (EDO). Het kennismaken met immaterieel erfgoed is daarbij een bonus.

De eerste generatie kinderen is inmiddels zelf volwassen en komt – in gezinsverband – met eigen (klein)kinderen ’s zondags naar het Sprookjeshuis. Op jaarbasis genieten er zo ook nog eens duizend bezoekers van een onvergetelijke ervaring via ‘Sprookjes op Zondag’. Eén van de drie vertelsters die hen, tot vandaag onderhield, is Mia Verbeelen, geboren in Borgerhout en momenteel wonend in Berchem. Dertien jaar lang was zij vertelster.

‘Als kind speelde ik hier vaak en werd ik aangetrokken door het sprookjeshuisje. Nadien fietste ik er langs, op weg naar de Normaalschool in Wijnegem. Ik droomde ervan om ooit in dat huisje te wonen. Na mijn studies stond ik één jaar in het onderwijs en verhuisde ik vervolgens naar Nederland. Ik was er actief in het theater. Net voor ik 40 werd zag ik een vacature van de provincie: ‘sprookjesverteller gezocht’. Er waren meer dan 100 kandidaten maar ik werd uitgekozen. Sinds 2006 ben ik hier aan het werk. Ondertussen woonde ik terug in Berchem.’

Samen met haar twee collega’s, Christine – die al 25 jaar vertelster is – en Lieve onderhield ze duizenden kinderen. ‘Elke morgen en elke middag ontvingen wij groepen die kwamen luisteren naar een vertelling van twee uur. En daar kwam dus de zondag nog bij. Nu ga ik met pensioen bij de provincie maar ik heb nog veel losse opdrachten. Ik krijg meer vrije tijd maar zal geen probleem hebben om die op te vullen. Ik breng onder meer verhalen van vluchtelingen uit Iran, Syrië en Afghanistan en werk mee aan het project ‘Tafels voor Vrede’, dat culturen samenbrengt. Het zijn stuk voor stuk mooie initiatieven. Terwijl ik in het Rivierenhof kinderen probeerde te prikkelen, probeer ik nu volwassenen te sensibiliseren. Tenslotte ben ik ook verbonden aan de vertelacademie in Utrecht.’

Mia wordt opgevolgd door Katrien Sluyts. Of ze tips heeft voor de nieuweling? ‘Als vertelster heb je weliswaar een bepaalde verhaallijn maar je doet altijd iets anders, je moet inspelen op de reacties van de kinderen. Ik las ook de nodige doe-momenten in . Ik kreeg ooit een knuffel van een meisje dat zei dat ze hier wilde wonen. Eigenlijk had ze dezelfde droom als ik. Als jonge vrouw wilde ik dramadocente worden. In Nederland was ik inderdaad betrokken bij het theater. Op een bepaald ogenblik moesten we met een aantal mensen speechen. Terwijl alle anderen alles mooi van een briefje aflazen, vertelde ik het gewoon. Meteen wist ik wat mijn echte roeping was.’

De vertellingen ‘Sprookjes op Zondag’ vinden elke zondag plaats van 14 tot 15u30 (met uitzondering van de zomermaanden) en kosten vijf euro per persoon. (EM / Foto August Charrin)

%d bloggers liken dit: