Aartselaar, Edegem, Kontich en Mortsel centraal in de Week van de Korte Keten

ANTWERPEN – Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten.

Er zijn nog meer goede redenen om rechtstreeks bij een boer te kopen. Je beperkt het aantal schakels, de afstand die je aardappelen en vlees afleggen is beperkt. Het aanbod is uitgebreid en volgt de seizoenen. Je kent de boer persoonlijk, je proeft de passie van alles wat je bij hen koopt. Je krijgt een (h)eerlijk product voor een eerlijke prijs. Door lokaal te kopen steun je boeren van bij ons. Je herkent de verkooppunten aan het logo ‘Recht van bij de boer’ of kijk op www.rechtvanbijdeboer.be.

Tijdens de Week van de Korte Keten kan iedereen kennismaken met de gezichten en producten achter die korte keten. Verspreid over de provincie Antwerpen vinden tal van activiteiten plaats: proeverijen, blikken achter de schermen, opendeurdagen, boeren- of streekmarkten, fiets- of wandelroutes en de mogelijkheid om te eten op een unieke locatie. Alle activiteiten vind je op www.weekvandekorteketen.be. Hieronder geven we u de activiteiten in de Zuidrand, die in Aarselaar, Edegem, Kontich en Mortsel plaatsvinden:

*Vrijdag 10 mei (van 18 tot 19 uur) en zaterdag 11 mei (van 10u30 tot 11u30): proeverij met producten van de Korte Keten in gaanderij Ter Linde aan de Mechelsesteenweg in Mortsel. Op zondag 12 mei (van 17u45 tot 19 uur) kan je op dezelfde locatie terecht voor ambachtelijke vleeswaren van Klasseslager Van de Weyer uit Kapellen. Elke klant krijgt een gratis ‘Mangalica steak’.
*Zondag 12 mei van 10 tot 17 uur: Zuidrand Strekenmarkt op de Bloemplukweide aan de Groenenhoek in Aartselaar. Op de strekenmarkt krijg je de kans om kennis te maken met de streekproducenten en de Zuidrand en vind je hun aanbod aan streekbiertjes en lekkernijen. Laat je ondertussen meeslepen door de speelse vertellingen over het boerenleven.

*Zondag 12 mei van 11 tot 13 uur en van 13 tot 15 uur (Aartselaar, Edegem en Kontich): Begeleide fietstochten langs boeren uit de Zuidrand. Eén tocht brengt je langs enkele landbouwers in Aartselaar. Je krijgt ter plaatse van de boeren een korte rondleiding die je een unieke blik achter de schermen van het boerenleven geeft. Ze vertrekt en eindigt bij de Bloemenplukweide in Aartselaar en zal begeleid zijn. De andere gidst je langs enkele landbouwers in Edegem en Kontich. Ze vertrekt en eindigt bij Malisart-Bella & Rosita aan de Aartselaarstraat in Edegem. Bij hen kan je van 13 tot 19 uur genieten van hoeve-ijs, verse soep – gemaakt door de zorggasten -, proevertjes van nieuwe zuivelproducten en lokale streekproducten, vertellingen en rondritjes op de tractors voor groot en klein.
*Zondag 12 mei van 12 tot 14 uur: Zuidrand hoevepicknick op de Bloemplukweide. Streekvereniging Zuidrand zorgt voor lekkers, de deelnemers voor een bord en bestek. Volwassenen betalen tien euro, kinderen onder de twaalf jaar zeven euro.
Info en eventuele inschrijvingen via www.dezuidrand.be. (EM/Foto Inneke Gebruers)

%d bloggers liken dit: