Aartselaar en Lint geven het voorbeeld tijdens actiemaand dikkedarmkanker

AARTSELAAR – De maand maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker. De Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren elk jaar een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken. Ook in de Zuidrand vestigt men daar graag de aandacht op.

Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker in België. Jaarlijks wordt bij meer dan 5 000 Vlamingen darmkanker vastgesteld. Ben je tussen 51 en 74 jaar? Laat dan elke twee jaar gratis een stoelgangtest doen. Een vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen dikke darmkanker. Zo kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. Het Centrum voor Kankeropsporing bezorgt iedereen die in aanmerking komt een uitnodigingsbrief met een afnameset. Aartselaar en Lint gaan nu nog een stap verder in het sensibiliseren van hun bevolking.

Het lokaal bestuur en de gezondheidsraad van Aartselaar schrijven alle inwoners geboren in 1969, dus 50-jarigen aan, die in 2019 nog niet worden uitgenodigd maar wel behoren tot de risicogroep, om dikkedarmkanker-screening te bespreken met hun behandelende huisarts. Wie wil weten wanneer de uitnodiging in de bus valt, kan de gegevens over het bevolkingsonderzoek raadplegen via het gratis software-systeem ‘MyHealthViewer’. Inloggen kan via de elektronische identiteitskaart, maar ook op andere manieren zoals de app ‘itsme’. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk. Verder dragen de medewerkers van Lokaal Bestuur Aartselaar deze maand het blauwe lintje als blijk van steun aan de campagne. Schepen Hilde Heynen (N-VA/ zie foto): ‘Met deze actie willen we het belang van een preventieve screening in de kijker zetten in Aartselaar en hopen we dat onze inwoners deze aanbeveling volgen .’

In Lint houdt men een info-avond. Wat weet je eigenlijk over je darmen? Hoe belangrijk zijn ze? Hoe houd je ze gezond? De darmen zijn een belangrijk orgaan. Tijdens deze infosessie kom je te weten waarom het belangrijk is dat je darmen gezond zijn en wat je kunt doen om ze in topvorm te houden. Je leert wat de meest voorkomende darmproblemen zijn, welke symptomen kunnen duiden op problemen, wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen als je denkt dat je darmproblemen hebt. De sessie vindt plaats op dinsdag 26 maart van 13u30 tot 16 uur in De Schakel aan de Liersesteenweg. Het basistarief is acht euro, KVLV-leden betalen vijf euro. Reservatie en tickets via 03/288 90 87 of paula.ravache@telenet.be.

Elk jaar eist darmkanker in Vlaanderen bijna 2 000 levens. Dat zijn er gemiddeld vijf per dag. Als de ziekte vroeg genoeg wordt ontdekt, geneest 95 procent van de patiënten. Bovendien zal de behandeling ook makkelijker verlopen. Daarom is screening zo belangrijk. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker maakt gebruik van een test waarmee occult bloed in de stoelgang wordt opgespoord. Dit is bloed dat met het blote oog niet kan worden gezien. Dit noemt men de iFOB-test of immunochemische fecaal occult bloedtest. Dat is momenteel de meest geschikte test voor vroegtijdige opsporing van darmkanker. In het pakketje dat je thuis wordt bezorgt zit een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen. Je gaat met het borsteltje enkele malen door de ontlasting en stopt het vervolgens terug in het buisje. (EM)

%d bloggers liken dit: