Alexandra D’Archambeau (Open Vld): ‘Vlaanderen moet efficiënter worden’

WILRIJK – Open Vld trekt met drie politici uit de Zuidrand naar de federale verkiezingen. Alexandra D’Archambeau uit Wilrijk staat op de vijfde plaats, Christophe Van Dessel uit Edegem is nummer veertien en Cédric Heylen uit Mortsel kreeg de zeventiende plek.

Wij trokken naar Alexandra D’Archambreau (27), juriste van opleiding. Ze werkte aanvankelijk als advocate en is nu DPO – Privacy & Information Security Manager en is dus dagdagelijks bezig met hot topics zoals privacy en cybersecurity. Ze woont in Wilrijk en voelt zich evenveel verwant met de Zuidrand – Edegem en Mortsel loeren om de hoek – alsook met de stad Antwerpen.

Alexandra is niet aan haar proefstuk toe. ‘In 2012, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg ik de tiende plaats op de lijst. Ik heb toen slechts beperkt campagne gevoerd en haalde 250 stemmen en werd fractieleider. Ik ben me toen ook beginnen inzetten voor Jong VLD. In 2018 werd ik her-verkozen.’

Raar maar waar, maar het was de afdeling uit Berchem die haar vroeg om op de lijst te komen staan. Uiteraard ging dat niet. ‘Ik was er actief in de Berchemse jeugdraad en zat er in de scouts. Men wist niet dat ik in Wilrijk woonde. Open Vld was de enige partij die me was komen vragen maar het is ook de enige partij die me ligt. Op dat gebied heb ik ‘blauw’ bloed.’

‘Ik herinner me de gesprekken met mijn papa over Dirk Van Mechelen toen wij nog in Kapellen woonden. Na de Vlaamse verkiezingen van 2009 heb ik hem een facebookbericht gestuurd. Ik was ontgoocheld in de verkiezingsresultaten van de Open Vld, maar ik schreef er meteen bij dat ik hen wel zou blijven steunen. En neen, ik heb nooit een antwoord gekregen’, zegt ze al lachend.

‘De sociale media stond toen nog in zijn kinderschoenen. Tijdens de voorbije federale verkiezingen mocht men zelfs nog geen gesponsorde reclame voeren op facebook. De tijden zijn dus wel hard veranderd.’
Toch heeft Alexandra de politiek niet met de paplepel meegekregen. ‘Het enige wat ik weet is dat mijn oma ooit een receptie heeft georganiseerd in Kapellen voor Jacky Buchmann vooraleer hij burgemeester werd. Dat is de ‘dichtste’ band die wij hebben met de politiek.
‘De vraag om ook nu om op te komen kwam niet meteen als een verrassing. Bij Open Vld is het de bedoeling om lokale sterkhouders in de kijker te zetten. Jammer dat Philippe De Backer is gestopt. Ik heb nog samen met hem campagne gevoerd. Ideologisch zaten wij volledig op dezelfde lijn. Dat kan ik niet van iedereen zeggen.’

‘Eigenlijk ben ik nu een politieke wees want Philippe was mijn politieke vader en Annemie Turtelboom mijn politieke moeder. Toch kan ik me vinden met Christian Leysen als nieuwe kopman. Ik ben blij dat mijn partij een ommekeer heeft gemaakt en opnieuw de kaart van de ondernemer trekt.’

‘Het zou leuk zijn indien we ons resultaat van zes jaar geleden iets zouden kunnen verbeteren. Wij strandden op 0,2 procent van een derde federale zetel. Vorige maal waren Kris Peeters en Bart De Wever onze grootste concurrenten, nu zal dat wellicht Jan Jambon zijn. Het wordt desalniettemin niet echt evident’

GOEDELE LIEKENS

Open VLD kwam in het nieuws met zijn ‘witte konijnen’. Vooral met de komst van Goedele Liekens werd behoorlijk gelachen. ‘Ik begrijp niet waarom iedereen een mening hoeft te hebben over het feit dat zij nu politiek actief wordt. Ik heb er niks op tegen dat iemand met veel inhoud zich bij de Open Vld voegt en Goedele is zo iemand. Trouwens, ze gaat al jaren ‘op stap’ met Alexander de Croo met betrekking tot vrouwenrechten.’

‘Ik weet dat de komst van nieuwelingen moeilijk ligt bij bepaalde partijleden maar we moeten blij zijn dat er vers bloed zich aandient. Het is toch de bedoeling dat iedereen zijn steuntje bijdraagt ook al word je een plaatsje naar achter geschoven.’

We lazen ergens dat ze een echte donkerblauwe was. ‘Tja, wat is dat? Zet mij maar aan de kant van de doeners en de ondernemers.’

Alexandra voelt het spanningsveld tussen de stad en de Zuidrand. ‘Neem nu het parkeerprobleem. In mijn wijk heb je dat niet. Mensen parkeren hier nog graag voor hun eigen deur. Uiteraard moeten we gaan naar een modal shift en daar liggen beleidskeuzes in het hartje van Antwerpen anders. Daar heb je nu eenmaal met andere problemen te maken.

In ons vorige weekendinterview, afgelopen zaterdag met Sophie De Wit, de N-VA-burgemeester van Aartselaar, klonk het helemaal anders. In Wallonië zou men veel te laks zijn met bestraffen. ‘Ik deed arbeidsrecht en heb dus ervaring. Geloof me vrij. Vaak vellen rechters uit Charleroi een zwaarder vonnis dan hun collega’s uit Brussel. Justitie opsplitsen in twee gewesten is te simplistisch.’

‘Het Vlaanderen van vandaag is log en bureaucratisch. Ik denk niet dat dit de initiële intentie was van de beleidsmakers. We moeten dat beleidsniveau dus veel efficiënter maken met de middelen die wij hebben. Parallel dient er te worden nagedacht of verdere regionalisering wel aangewezen is (of niet).’

FORFAITAIRE BELASTINGEN AFSCHAFFEN

Alexandra heeft duidelijke ideeën voor de Zuidrand. De volledige ondertunneling van de A 12 moet een topprioriteit worden. De huidige plannen voor ondertunneling stoppen aan het begin van het viaduct in Wilrijk. Nochtans kan het niet dat in tijden waar iedereen de mond vol heeft van leefbaarheid, milieu en klimaat, er nog een heuse autostrade door een woonwijk raast. Indien de ring kan worden overkapt, moet dit ook mogelijk zijn.’

Verder voert Alexandra een blijvende strijd voor eerlijke fiscaliteit. ‘Zelf ben ik alleenstaande. Volgens studies van de OESO zouden wij tot 56 procent van ons brutoloon worden belast. Daarmee behoren de Belgische alleenstaanden tot de categorie van hoogst belaste personen in West-Europa. Het is tijd dat hier dringend komaf mee wordt gemaakt. We kunnen bijvoorbeeld beginnen met alle forfaitaire belastingen af te schaffen.’

‘Als alleenstaande is het namelijk niet altijd evident om rond te komen, zelfs met een goede job. Aangezien reizen één van mijn passies is en ik hiervoor aardig moet sparen, werk ik regelmatig op vrijdagavond bij als Flexijobber – trouwens ook een prachtige verwezenlijking van Open Vld – achter de toog van Café De Buis in Berchem , meteen het ideale moment om stoom af te laten.’ (EM)

%d bloggers liken dit: