Alle gemeenten uit de Zuidrand gaan hun inwoners natuurlijk behagen

ANTWERPEN – Natuurlijk ‘behagen’: de jaarlijkse promotieverkoop van streekeigen struiken, hagen en bomen komt er weer aan. Deze actie van Natuurpunt en Natuurpunt Land van Reyen in samenwerking met onder meer alle gemeenten van de Zuidrand is dit jaar toe aan haar 25ste editie. In het totaal nemen 30 gemeenten deel.

Als toemaatje worden er dit keer drie soorten als ‘Boom van het Jaar’ aangeboden en tevens zijn er voor het eerst ook enkele fruitboomsoorten in het aanbod opgenomen. De gekozen fruitboomsoorten zorgen allen voor een weelderige bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels, terwijl het fruit – al dan niet afgevallen – een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders. Wat de soorten betreft die te koop worden aangeboden, wordt opnieuw veel aandacht geschonken aan de promotie van autochtoon plantmateriaal.

Ommuurde tuinen zijn een dooddoener voor egels, kikkers en padden. Kies liever voor een haag, zodat diertjes vrij tussen verschillende tuinen kunnen bewegen. Nergens ter wereld worden tuintjes zo van elkaar en de buitenwereld afgescheiden als in Vlaanderen. Voor wie zijn stukje paradijs toch wil afschermen is een haag met inheemse struiken een echte aanrader. In veel Vlaamse tuinen staan coniferen geplant die netjes de grens van het grasveld van de buren aanduiden, maar gelukkig planten steeds meer gezinnen nu inheemse bladverliezende struiken als haag. Die zijn beter aangepast aan onze bodem en ons klimaat en volgen het ritme van de seizoenen.

Natuurpunt pakt voor het 25ste jaar op rij uit met de campagne ‘Behaag … Natuurlijk.’ Kant en klare streekeigen haagpakketten worden aangeboden aan democratische prijzen. Vooral het streekeigen karakter van de beplanting en de betekenis hiervan voor de fauna worden benadrukt. Elf Natuurpuntafdelingen (waaronder Zuidrand Antwerpen) ondersteunen de actie en richten zich tot de inwoners van 30 gemeenten. In onze regio nemen Aartselaar, Antwerpen (Wilrijk behoort tot de Zuidrand), Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove , Kontich, Lint en Mortsel deel.

De voordelen van streekeigen soorten (sier)groen zijn talrijk en onmiskenbaar. Ze zijn goedkoper, ze groeien sneller, hebben een langere levensduur, zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat of allerlei ziekten en plagen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld coniferen, die jaar in jaar uit hetzelfde groene kleedje dragen, tooien onze eigen boom- en struiksoorten zich telkens weer in nieuwe vormen, geuren en kleuren, naargelang het seizoen. Het grafische spel van kale takken in de winter, de bloesems en het prille groen van de lente, de weelde van het zomerse lover, de subtiele kleurenpracht en de vruchten van de herfst: kortom, streekeigen groen maakt van elk seizoen een gebeurtenis.  Deze planten trekken meer insecten aan dan uitheemse soorten. Bloesem-dragende soorten lokken vlinders, bijen en hommels wat dan weer insectenetende vogels met zich mee brengt.  Bessen- en vruchtdragende soorten zijn zeer aantrekkelijk voor vogels en andere dieren.

In het informatieblad of op de website van uw gemeente vindt u een bestelformulier. Hierop duidt u aan welk(e) pakket(ten) u wenst. Dit formulier dient uiterlijk  op 2 november te worden ingeleverd op het gemeente- of districtshuis. Let op: wijze van betaling en uiterste besteldatum zijn niet bij alle gemeenten hetzelfde. Op vrijdag 30 november of zaterdag 1 december (hangt ook af per gemeente) kan men de bestelling afhalen. Dan ontvangt u meteen van Natuurpunt een folder met plant- en snoeitips, afstandsregels en een beschrijving van het plantgoed. (EM/Foto Natuurpunt)

%d bloggers liken dit: