B&B De Frimethe uit Vremde biedt zich aan als logies voor mensen met ASS

BOECHOUT – Ook kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben recht op een ontspannende dichtbij-vakantie. Na de realisatie van visuele stappenplannen voor attracties in 2018 breidt Toerisme Provincie Antwerpen het project ‘Toerisme voor Autisme’ uit naar logies.

Tijdens de zomermaanden screent een experte twintig hotels, B&B’s, vakantiewoningen, campings en hostels in de provincie. Eén daarvan is B&B De Frimethe uit de Toeffelhoek in Vremde. Dat resulteert in oktober in gedetailleerde begeleidingsfiches voor de gasten en een gids met tips rond toerisme en autisme voor de logiesuitbaters.

Te veel zintuiglijke prikkels, onverwachte situaties en onduidelijke verwachtingen: bij kinderen en volwassenen met ASS veroorzaakt een daguitstap of vakantie vaak veel stress. Een goede voorbereiding en begeleiding ter plaatse zorgen voor de nodige houvast en rust. Vorig jaar pakte Toerisme Provincie Antwerpen uit met gedetailleerde bezoekfiches voor twintig toeristische attracties. Hun frontofficemedewerkers volgden bovendien een opleidingssessie rond autismevriendelijk onthaal. ‘Toerisme voor Autisme’ in de provincie Antwerpen betekende een primeur voor Vlaanderen. Dit najaar krijgt het project ook een logiesluik.

Bij de vakantiemakers leeft heel wat enthousiasme voor een autismevriendelijke aanpak. Na een oproep aan de logiesuitbaters selecteerde Toerisme Provincie Antwerpen twintig hotels, B&B’s, vakantiewoningen, campings en hostels in de Kempen, Scheldeland, Antwerpen en Mechelen. Gedeputeerde Jan De Haes: (N-VA): ‘We hebben bewust gekozen voor een gevarieerde mix van logiestypes en locaties. Sommige gasten met ASS geven immers de voorkeur aan de vertrouwde omgeving van een ketenhotel of logeren het liefst in hun eigen camper op een kampeerterrein. Anderen zoeken graag de stilte van de natuur of een mooie plek in de stad op. De logies situeren zich in verschillende prijsklassen en er zitten zowel adressen voor families met kinderen als zakentoeristen bij.’

Tijdens de zomermaanden screent Sien Depoortere, experte in het autismevriendelijk maken van toeristische uitbatingen, de twintig logies. Telkens analyseert ze ter plaatse de mogelijkheden en valkuilen voor gasten met autisme. In oktober presenteert Toerisme Provincie Antwerpen een gedetailleerde begeleidingsfiche voor elk van de deelnemende logies. Die visuele stappenplannen vormen een handige hulp voor, tijdens en na het verblijf. Niet alleen voor de gasten met ASS maar ook voor hun familie of reisgezelschap.

De logiesuitbaters ontvangen in het najaar ook een gids met tips rond toerisme en autisme. Die suggesties helpen hen om gasten met ASS een warm welkom te bieden. De Haes: ‘Door steeds meer drempels – fysiek, sociocultureel, financieel of mentaal – weg te werken, bouwt Toerisme Provincie Antwerpen aan een sociaal en warm toerisme. Een heel bewuste keuze. Toerisme Provincie Antwerpen creëerde al toegankelijke fietslussen en de autoroute Abdijenroute voor minder mobiele toeristen. Vorig jaar lanceerden we de daguitstappen voor bezoekers met ASS. De stappenplannen van de attracties werden in totaal al 5 365 keer gedownload. Een bewijs dat de vraag groot is. Ook in deze beleidsperiode werken we met veel ambitie aan een drempelvrij toerisme.’ (EM/ Foto Mie De Backer/ Toerisme Provincie Antwerpen)

%d bloggers liken dit: