Beleef de totale maansverduistering van 27 juli met sterrenwacht Urania

HOVE – Op vrijdagavond 27 juli is er in ons land een totale maansverduistering te zien bij maansopkomst. Het indrukwekkende verschijnsel is pas zichtbaar vanaf 21u30 als de maan opkomt. Dan zit onze satelliet echter al mooi in de schaduw van de aarde, om pas opnieuw helemaal tevoorschijn te komen rond 00u19. Sterrenwacht Urania uit de Mattheessenstraat in Hove organiseert drie activiteiten zodat u geen seconde van dit spektakel hoeft te missen. Een overzicht:

Vanop de Schelde zal de verduistering mooi te zien zijn boven de Antwerpse skyline. Flandria en Urania slaan daarom de handen weer in mekaar voor een uniek maansverduisteringsevenement: een astronomische cruise met een verduisterde maan als kers op de taart. Om 20u30 worden de trossen losgegooid aan het Steenplein. De terugkeer is voorzien omstreeks 23u15. Je hebt keuze uit twee boten: de Festina Lente (de maansverduisteringsvaart) en de Flandria 24 (de VIP-maansverduisteringsvaart). Voor de maansverduisteringsvaart met de Festina Lente kost een ticket 39 euro per persoon. Jongeren tot achttien en 60-plussers betalen 37 euro. Na de afvaart aan het Steenplein leer je van de Uraniagids aan boord alles over de totale maansverduistering. Vanaf 21u30 volgt dan het dan live-spektakel (indien de weergoden meewillen) en bekijk je de opkomende verduisterde maan met grote verrekijkers. Doorlopend toont men live-beelden van de maansverduistering op grote schermen, voorzien van deskundige uitleg door de Uraniagidsen aan boord. Bij bewolkt weer is er een vervangprogramma.

Op Flandria 24 installeert men een mobiel planetarium op het voordek van het schip en vergast men je op een planetariumvoorstelling over de totale maansverduistering. Vanaf 21u30 bekijk je de opkomende verduisterde maan met grote verrekijkers. Ook hier zijn er uiteraard live-beelden, voorzien van commentaar. Tijdens deze vaart is er open bar met hapjes. Bij bewolkt weer is er een vervangprogramma. Voor een VIP-ticket betaal je 65 euro per persoon. Jongeren tot achttien en 60-plussers betalen 62 euro. Meer info over de maansverduisterings-cruises en aankoop tickets via www.urania.be

Bij mooi weer organiseert Volkssterrenwacht Urania een gratis kijkavond op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen. Daar heb je een schitterend uitzicht over Antwerpen, de Schelde en de haven. Vanaf 21u30 zijn de Urania-medewerkers paraat en geven je uitleg over de maansverduistering en natuurlijk kan je het bekijken door telescopen. Lees op vrijdagochtend 27 juli op de website van Urania of via de Urania Facebookpagina (@volkssterrenwachtUrania) of het evenement al dan niet doorgaat omdat alles afhangt van de weersvoorspellingen.

Urania in Hove is die avond geopend voor het publiek. De toegang is gratis. Je kan er bij helder weer de verduisterde maan bewonderen door telescopen. Tijdens een korte didactische voorstelling verneem je alles over het ontstaan van maansverduisteringen. Werken de weergoden tegen? Dan hoopt men toch een live-stream van de maansverduistering te kunnen tonen. Bovendien zijn er die avond om 20u, 20u30 en 21u planetariumvoorstellingen (toegangsprijs: vijf euro, tickets te koop aan het onthaal). Op www.eclipsen.be kom je alles te weten over maansverduisteringen in het algemeen en deze maaneclips in het bijzonder. (EM/Foto Koen Van Gorp)

%d bloggers liken dit: