Belgische delegatie gaat voor een medaille op het Mondial du Pain in Nantes

BERCHEM – Van 20 tot 23 oktober neemt een Belgisch team bestaande uit bakker-leraar Stijn Van Kerckhoven (midden op de foto) van de school KOGEKA Geel en de kersvers afgestudeerde Berre Ceuppens (links op de foto), Belgisch kampioen Aspirant Baker 2017 en winnaar van de Internationale UIBC-prijs Viennoiserie in Valencia, deel aan Mondial du Pain in het Franse Nantes.

Tijdens dit WK voor bakkers wordt het team gecoacht door PIVA-leraar Frank Van Vaerenbergh (rechts op de foto)– winnaar van het brons tijdens Mondial du Pain 2015 – en gesteund door Aspirant Baker, het promotiekanaal voor het bakkersberoep.

In het verleden verzamelden de Belgische deelnemers aan Mondial du Pain al een hele reeks ereplaatsen en ook dit jaar weer mikken zij op een podiumplek. In 2016 won de Belgische delegatie de ‘Best of Mondial du Pain’ in Taiwan. Vorig jaar eindigden de Belgen nog tweede in China. Maar ook Frank Van Vaerenbergh zelf behaalde met PIVA-oud-leerlingen Jens de Jonghe en Lars Tilburghs respectievelijk in 2015 en 2016 brons en goud.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Dit project bewijst dat samenwerken over de onderwijsnetten heen best kan. PIVA is een onderdeel van het provinciaal onderwijs, KOGEKA/Sint-Jozef in Geel, waar Berre studeerde, behoort tot het vrije net. Aan de Mondial nemen achttien landen deel. PIVA kan beroepen op veel ervaring opgedaan in grote nationale en internationale wedstrijden. Vanuit het Provinciaal Onderwijs Antwerpen zetten we in op een sterk beroepsonderwijs met focus op kwaliteit. Dat we het zo goed doen op wedstrijden is een bevestiging dat we hierin slagen. Mensen moeten beseffen dat beroeps- en technisch onderwijs ook belangrijk zijn. Iemand die daar afstudeert vindt altijd werk en wij helpen daaraan mee door te investeren in innovatie.’

Deze stelling wordt bevestigd door Guido Devillé, voorzitter Aspirant Baker. ‘Bakkerscholen zijn geen concurrenten van elkaar maar werken ondersteunend. Aspirant Baker is een vzw die vijftien jaar geleden in het leven werd geroepen en louter bestaat uit vrijwilligers. Wij organiseren het Belgisch kampioenschap en ondersteunen het EK en deze Mondial du Pain. Ikzelf heb meegedaan aan de eerste editie, zeven jaar geleden. Stijn en Berre wacht een belangrijke taak. De voorbije drie jaar stond de Belgische delegatie telkens op het podium.’

Elk team bestaat uit een chef – die ouder moet zijn dan 25. Zijn teamgenoot moet dan weer jonger zijn dan 25. Stijn Van Kerckhoven: ‘Het wordt een zwaar weekend. Alles is aan strikte regels onderworpen. In een tijdspanne van tien uur moeten we onder meer twee soorten baguettes maken, verschillende sierbroden, croissants, nutritionele broden, vier soorten koffiekoeken, brioches, twee soorten belegde broodjes, brood typisch voor je land en een decoratief sierstuk in deeg. Dat laatste moet vallen onder het thema ‘sport over heel de wereld.’ Wij kozen voor Francorchamps omdat Berre een fan is van Ferrari. Het reglement schrijft bijvoorbeeld ook voor dat je twaalf identieke croissants dient te presenteren die er niet alleen mooi uitzien en lekker van smaak zijn maar ook exact 60 gram moeten wegen, anders krijg je strafpunten. Het Belgisch team pakte vorig jaar net naast de overwinning omdat ze 1,7 strafpunten achter hun naam hadden staan.’ (EM)

%d bloggers liken dit: