Betogen aan de zijde van mama en daarna extra werk voor school maken

BRUSSEL – Voor de vierde donderdag op rij trokken ‘spijbeljongeren’ door de straten van Brussel. Wij zetten ons in het spoor van David Rutges (12) uit Boechout en zijn moeder Samantha. Plaats van afspraak: het station Mortsel Oude God. Eindbestemming: Brussel Noord, want dit keer volgen de jongeren het parcours van elke betoging die zichzelf respecteert: van de Koning Albert II-laan tot aan de Zuidertoren.

Het is de eerste donderdagbetoging voor David. Het gezin was wel voltallig aanwezig bij de grote klimaatbetogingen op zondag, in december en vorige week. Hij zit in zijn eerste jaar STEM aan het Sint-Gabriëlcollege. Betogen mag, er zal geen sanctie volgen maar er moet een tegenprestatie worden geleverd. ‘Dat vind ik ook logisch. Ik moet nadenken over wat we kunnen doen om het klimaat te verbeteren. Maandag volgt dan de presentatie voor de klas.’ Net als duizenden anderen betoogt hij met dezelfde doelstellingen. ‘Er zit teveel koolstofdioxide in de lucht en de zeespiegel stijgt zienderogen. Daarom moeten we politici wakker schudden zodat er een beter klimaatbeleid komt.’ Vorige week gingen 25 leerlingen van Sint-Gabriël naar Brussel. Eén van hen was David’s broer, Christopher (14). Die is er nu niet bij. Samantha: ‘Ze hebben hem tot klimaatambassadeur benoemd. Gelukkig gaan mijn zonen naar een breeddenkende school. Ze krijgen dus geen strafstudie maar de groep van 25 vergadert wel over het klimaat. Dat vind ik ook niet meer dan normaal. Wij steunen onze kinderen voor 100 procent. Dat doen we niet enkel door in Brussel wat door te straten te gaan lopen. We zoeken zelf informatie op. Zo kan ik iedereen aanraden om De Standaard van woensdag er even op na te slaan waar je het antwoord vindt op twintig vragen rond het klimaat.’ Toch was er één voorwaarde verbonden aan David’s aanwezigheid. ‘Hij is mogen komen omdat er vandaag geen toetsen zijn.’

Na een korte navraag in het treincoupé blijkt dat de meeste scholen tolerant zijn maar overal worden aan de deelnemende leerlingen wel extra inspanningen gevraagd. Zo ook aan onze buurmeisjes uit Kessel. Alicia blijkt echter op weg naar de Unief. ‘Ik kan het me niet veroorloven om een examen te missen maar vanaf volgende week zijn ook de universiteitsstudenten erbij.’ Haar vriendin, Jelena, stapt wel mee op. ‘Ik ga naar het Sint-Calasanz-instituut in Nijlen. Aan mij wordt door de directie gevraagd om concrete voorstellen te doen voor maatregelen die in onze school kunnen worden genomen. Lang hoef ik daar niet over na te denken: het gebruik van plastiek moet omlaag.’ Ondertussen zijn we aangekomen in het Noordstation waar scholieren uit gans het land elkaar treffen. Nog voor de aanvang van de betoging staan (volwassen) toeschouwers te applaudisseren langs de kant van de weg. Jongeren worden aangeklampt door BBC, CNN en zelfs de Japanse televisie. David zegt dat hij ook ideeën heeft die van Boechout een betere fietsgemeente moeten maken. ‘Ik ben blij dat de burgemeester aan de inwoners vraagt om voorstellen te doen. Ik zou graag hebben dat wij probleemloos naar school kunnen fietsen. Dat kan bijvoorbeeld door éénrichtingsverkeer in te voeren in de Heuvelstraat vanaf het station. Ook dat is goed voor het milieu want het zou het aantal auto’s doen afnemen.’ Om 12u15 geeft de politie het aantal deelnemers vrij: 12 500 maar er zijn wel betogingen in het hele land. In Luik stappen 15 000 leerlingen op, in Leuven 3 500. Andere steden – zoals Antwerpen – organiseren pas vannamiddag manifestaties. (EM)

%d bloggers liken dit: