Bezoek tentoonstelling ‘Ode aan Moeder Aarde’ en doe mee aan een proeverij

EDEGEM – Min Spillemaeckers (°1959) heeft haar atelier in Zoersel. Ze vindt het heerlijk om materialen als biezen, schors, dennennaalden, papier, bamboe, rotan, stoffen, wol…. door haar vingers te laten glijden. Tijdens haar wandelingen in België en haar reizen naar verre oorden verzamelt ze natuurlijke materialen, ‘objects trouvés’. De vreugde en de verwondering voor de schoonheid van de natuur is zalf voor haar ziel. Het omtoveren van al dat moois in een sculptuur of in een oer-mand is vanzelfsprekend een ode aan Moeder Aarde.

Tot en met 3 maart stelt ze erover tentoon in Huis Hellemans in Edegem. Min heeft zich gespecialiseerd in de technieken die de oorspronkelijke bevolkingen overal ter wereld gebruikten. Deze zeer gevarieerde oer-technieken hanteert ze om haar vakmanschap te tonen en haar creaties tot uitdrukking te brengen. Elke creatie is uniek. De mogelijkheden zijn eindeloos. Met liefde voor de natuur, maakt ze authentieke creaties onder de noemer Fiber Art, Mixed Media.

Spillemaeckers: ‘Ik zit in de derde fase van mijn leven. De fase van de sappige groene bes, de wijze vrouw, de crone. En ik betrap me er nog steeds op dat ik in mijn hoofd nog dit en dat moet doen en van hier naar daar hots. Ik ben gezegend met mijn ateljee in Zoersel waar ik al negentien jaar workshops geef in de oude vlecht- bind-, knoop- en weeftechnieken. Nu maak ik bewust tijd om me terug te trekken in mijn ruimte. En besef ik ten volle dat ik me voel vertragen dankzij de repetitieve handelingen en door het creatieve proces toe te laten zonder moeten. Het is pure meditatie met ‘iets bijzonders’ als beloning. Het is niet voor niets dat de workshops vlechten en kleien in de psychiatrie een helende werking hebben op de mens. Het geheim ligt hem in het materiaal dat je sowieso in verbinding brengt met Moeder Aarde. De herhaling van de eenvoudige bewegingen vereist focus. Ze maken dat je in een flow komt. De flow van het eeuwige ritme van de natuur, de seizoenen. Dit zijn mijn vertraagmomenten.’

Maar er is meer. Op zondag 17 februari om 14 uur is er een workshop onder de titel ‘proeverij looping’. Met proeverij bedoelt Min: uitleg techniek en opstart werkstuk. De afwerking is voor thuis. Met looping kan je zowel een gebruiksvoorwerp als een kunstzinnige sculptuur creëren. Deze techniek bestaat uit allemaal lussen. De oorspronkelijke bevolkingen gebruikten ze om maskers of boodschappennetjes te maken of om voorwerpen af te werken. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke uitstraling. Tijdens deze workshop kan je ook rond een theelichtglaasje, tak of kei werken. De proeverij duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna leidt Min je ook graag rond op haar tentoonstelling. Iedereen is welkom. Ervaring is niet vereist maar het aantal deelnemers wordt beperkt tot vijftien. Let op: de proeverij vindt plaats op een andere locatie: de kunstacademie aan de Drie Eikenstraat. Deelnemen kost vijftien euro en daarvoor krijg je raffia naturel, koord, touw en een drankje. Een schaar, theelichtglaasje, tak of steentje moet jezelf meebrengen. Inschrijven bij huis.hellemans@edegem.be of via www.edegem.be/tickets.

Min is gespecialiseerd in de technieken die de oorspronkelijke bevolkingen overal ter wereld gebruikten en gebruiken. Deze zeer gevarieerde oertechnieken hanteert ze om haar vakmanschap te tonen en haar creaties tot uitdrukking te brengen. (EM/Foto In den Ateljee)