Bijna de helft van verpleegkundigen op spoed vertrouwt griepvaccin niet

WILRIJK – De vaccinatiegraad van verpleeg- en zorgkundigen op de Vlaamse spoedgevallendiensten moet omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van Matthys Samyn (UAntwerpen). ‘Mensen die zich niet laten vaccineren, geven vaak aan dat ze het vaccin niet vertrouwen.’

46 procent van de verpleeg- en zorgkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Professor Pierre Van Damme en onderzoeker Matthijs Samyn: ‘Dat cijfer moet omhoog. Aan dit onderzoek namen 548 medewerkers deel van de spoeddiensten van 41 Vlaamse ziekenhuizen.’ Samyn, master in de verpleeg- en vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen: ‘Dit cijfer ligt aan de lage kant. Griep is niet ongevaarlijk. In een ziekenhuis, waar patiënten een verminderde weerstand hebben, is het risico nog groter.

Inenting met een griepvaccin biedt bescherming tegen de griep. Het griepvaccin bevat dood stukjes virus. Door de vaccinatie kan je afweersysteem antistoffen aanmaken en verhoogt de weerstand tegen het echte griepvirus.

Drie procent van de respondenten die het griepvaccin kreeg, was later afwezig door griep. Bij de respondenten die niet waren gevaccineerd, was de afwezigheid door griep hoger (elf procent).

Zoals alle vaccins wordt het griepvaccin samengesteld uit partikeltjes van het virus. U wordt er niet ziek van, maar die kleine deeltjes volstaan voor het lichaam om antistoffen aan te maken. Die zorgen ervoor dat het virus onschadelijk wordt op het moment dat men in contact komt met het echte griepvirus.

Eén derde van de bevraagden kent de correcte definitie van griep volgens de Wereldgezondheidsorganisatie niet. Twaalf procent van de gezondheidsmedewerkers blijft werkzaam met de symptomen van griep, 30 procent twijfelt bij ziekte om thuis te blijven. Samyn (zie foto UAntwerpen): ‘De verpleeg- en zorgkundigen geven aan dat ze zich laten vaccineren om zelf geen griep door te moeten maken, maar vinden het ook belangrijk om hun familieleden en de patiënten te beschermen. Wie zich niet laat vaccineren, geeft aan dat hij of zij nog nooit griep heeft doorgemaakt. Maar ook de veronderstelling dat je griep kan krijgen van de vaccinatie en het feit dat er geen vertrouwen is in het vaccin, zijn belangrijke redenen om het spuitje te laten passeren.’

Elk jaar bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) welke griepvarianten in het volgende griepseizoen naar alle waarschijnlijkheid het sterkst aanwezig zullen zijn. De accuraatheid van die voorspelling is groot, maar niet perfect. Zolang dat het geval is, kan je griep krijgen, ook al ben je gevaccineerd. Maar je kan onmogelijk griep krijgen van het vaccin zelf. Ten tweede slaagt de WHO erin om zes op de zeven jaren juist te voorspellen welke varianten zullen overheersen.

Volgens de onderzoeker moeten gezondheidsmedewerkers beter worden geïnformeerd. ‘Zo zal de vaccinatiegraad stijgen en zal het absenteïsme nog meer dalen. Een universeel vaccinatiebeleid zou een meerwaarde kunnen betekenen.’ (EM)

%d bloggers liken dit: