Bio-klas van Fort 5 staat centraal tijdens negentiende erfgoeddag in Edegem

EDEGEM – Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ richt de negentiende editie van Erfgoeddag op zondag 28 april volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

Ook Edegem neemt deel. Schepen Koen Michiels (N-VA): ‘Erfgoeddag is dé jaarlijkse feestdag voor roerend en immaterieel cultureel erfgoed. Tweejaarlijks doet onze gemeente mee. Tijdens deze editie leggen we de focus op ambachten en ambachts- en vaklui. In en rond de bio-klas van Fort 5 (ingang Vestinglaan) ontdek je, van 10 tot 18 uur, hoe vaklui vanuit eeuwenoude tradities en technieken antwoorden vinden op hedendaagse vraagstukken.’

Samen met enkele vaklui gaat Edegem op zoek naar het belang van eeuwenoude én recente ambachten in onze huidige maatschappij. Vak- en ambachtslui maken voor het beoefenen van hun vak namelijk gebruik van verschillende instrumenten die van onschatbare waarde kunnen zijn voor het oplossen van hedendaagse vraagstukken. Met instrumenten bedoelen we dan niet enkel het gereedschap dat zij dagelijks gebruiken, maar vooral de handigheid, materiaalkennis, wijsheid en vaak natuurkennis die zij ontwikkelen vanuit hun vak. Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Om de theorie in de praktijk te zetten, hebben we een sterk programma neergezet. Onder leiding van vaklui van atelier In’t Leerke, gelegen in de Oude Godstraat, gaan we bijvoorbeeld aan de slag met gerecycleerde materialen en maken we er eigenhandig een kwaliteitsvol nieuw product van. Jong en minder jong kunnen de kunst van het breien en ander handwerk aanleren van onze oma’s en opa’s met dienst. Een activiteit die we opzetten samen met Femma. Bij de Kring voor Heemkunde in het oud-gemeentehuis volg je doorlopend tal van boeiende demonstraties : kantklossen, wol en papier spinnen, kalligrafie, kaarten in 3D, juwelen in papier of reiniging van een schilderij bijvoorbeeld.’

Streekvereniging Zuidrand lanceert op Erfgoeddag een virtuele ervaring door de Agfa Gevaertfabriek. Bezoekers kunnen kennis maken met deze tour en ontdekken hoe dit bedrijf en het ambacht van de fotografie van groot maatschappelijk belang was voor duizenden mensen uit onze regio voor het grootste deel van de twintigste eeuw.

Erfgoeddag stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en vakmanschap. Dat aantal maakt dat deze editie van het evenement nu al een succes kan worden genoemd. Het illustreert ook dat ‘handenwerk’ vandaag enorm aanspreekt, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Wie ontdekt er nu niet graag vakmensen die hun stiel beheersen en daardoor iets unieks en persoonlijk kunnen maken? Dat daar heel wat oefenuren, inzet en doorzettingsvermogen bij komen kijken, blijkt uit de honderden activiteiten. Beide invalshoeken vullen elkaar wonderwel aan en versterken elkaar. Het resultaat is een bijzonder bonte mix van activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Alle info op www.erfgoeddag.be. (EM)

%d bloggers liken dit: