Bioklas nu ook voor scholen rondom Edegem én verjaardagsfeestjes

De Bioklas is hét natuur-educatief centrum van de gemeente Edegem, gelegen in de mooie, groene omgeving van Fort 5. “Sinds de oprichting in 1984 kunnen onze Edegemse scholen er gratis een lesthema volgen”, vertelt schepen voor onderwijs Koen Michiels. “De werking van onze bioklas is echter uniek in Vlaanderen en ook scholen uit de omgeving, verenigingen en particulieren hebben interesse. Daarom breiden we uit. Aan een gunstig tarief kunnen ook scholen uit de randgemeenten op bezoek komen, kan je de Bioklas huren per dagdeel én je zal er een verjaardagsfeestje kunnen organiseren.”

In de Edegemse Bioklas kunnen klassen actief en ongedwongen de natuur leren kennen en beleven. De klasleerkracht kiest uit een waaier aan lesthema’s en een ervaren lesgever van de Bioklas zorgt voor een leerrijke les. Lessen over dieren en planten, maar ook wetenschap, techniek en leefmilieu komen aan bod.

“Een bezoek aan de bioklas is een buitenkans om enkele leerdoelen aan bod te laten komen in een groene omgeving”, vertelt schepen Michiels. “Met eerste en tweede graad secundair onderwijs doen onze leerkracht en vrijwilligers aan wateronderzoek. Ze bepalen de waterkwaliteit aan de hand van de ongewervelde diertjes die ze in de vijver vinden. De kinderen van het zesde leerjaar combineren fauna, techniek en handvaardigheid bijvoorbeeld door nestkastjes te maken. Kleuters laten we onze natuur ontdekken door verhalen, educatieve spelletjes en speurtochten. We sporen ze daarbij aan om al hun zintuigen goed te leren gebruiken. De kinderen van de twee jongste graden van de lagere school leren hoe ze dieren maar ook paddenstoelen kunnen observeren, determineren en beschermen. Het zijn maar enkele van de vele boeiende thema’s die onze bioklas aanbiedt en ze zijn vanaf nu aan kostprijs ook beschikbaar voor scholen buiten Edegem. “

“De kinderen nemen hun positieve ervaringen natuurlijk mee naar huis en daardoor kregen we regelmatig de vraag van ouders of de bioklas beschikbaar was voor verjaardagsfeestjes”, gaat burgemeester Koen Metsu verder. “Daar spelen we nu op in. Je zal een feestje voor maximum 12 kinderen kunnen reserveren op woensdagnamiddag, in het weekend of op een vakantiedag. Een begeleider van de bioklas zorgt er samen met de ouder(s) voor dat de kinderen een fijne dag in en rond de bioklas beleven. Dat nieuwe aanbod komt bovenop onze populaire Natuurkampen in Fort 5 die we sinds 2016 organiseren. Door de coronamaatregelen is het uiteraard wel even afwachten of feestjes en kampen deze zomer zullen kunnen.”

“Voor de uitgebreide werking doen we volop beroep op een ploeg trouwe vrijwilligers waar regelmatig nieuwe gezichten bijkomen”, sluit schepen Michiels nog af. “Hen willen we expliciet bedanken voor de fantastische bijdrage die ze leveren aan onze werking. Samen met onze coördinator zorgen ze ervoor dat onze kinderen een neus ontwikkelen voor de natuur.”

%d bloggers liken dit: