Boechout, Borsbeek en Edegem doen het uitstekend in de klimaatstrijd

MORTSEL – Op 1 augustus gebruikten we de aardse grondstoffen voor dit jaar helemaal op. Vanaf 2 augustus leven we op de poef. Hoog tijd om samen te strijden voor een beter klimaat. Hoe doen we dat in de Zuidrand? Boechout, Borsbeek en Edegem tonen alvast hoe het moet.

Earth Overshoot Day viel dit jaar al op 1 augustus. Dat betekent dat we op die dag de grondstoffen, voedingswaren en andere rijkdommen die de aarde op één jaar kan produceren, hadden opgebruikt . De provincie Antwerpen wil er met de Klimaatstrijd alles aan doen om Earth Overshoot Day in 2019 zolang mogelijk uit te stellen. Meedoen is kinderspel via de gratis For Good app (#deKlimaatstrijd) die je downloadt op je smartphone.

De ngo Global Footprint Network neemt bij de bepaling van Earth Overshoot Day onder meer het gebruik van aardse grondstoffen, de CO2-uitstoot van de mensheid door onder andere het verbranden van fossiele brandstoffen en de verwerking van onze afvalstoffen in rekening. In 2017 viel Earth Overshoot Day op 3 augustus, in 2016 op 8 augustus en in 2015 op 13 augustus. Een tendens die de Klimaatstrijd mee wil ombuigen.

Elke inwoner van de provincie Antwerpen die de gratis For Good app downloadt, kan deelnemen aan de challenge de Klimaatstrijd. De app trackt je transport. Je eetgewoonten en meterstanden geef je zelf in. De app verwerkt je gegevens en geeft dan aan hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij. En dat zet aan tot actie, want slechts een enkeling heeft minder dan één aardbol nodig. Krijg je pakweg vier wereldbollen te zien? Dan helpt de app je met gemakkelijke tips en trucs om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Maarten Desmet, oprichter van For Good: ‘We hebben de app ontwikkeld om duurzaam leven voor iedereen eenvoudiger te maken. Bedrijven, scholen, en overheden zoals de provincie Antwerpen gebruiken de app ook om hun community te sensibiliseren en te betrekken bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.’ Via de challenge engageer je je om missies te volbrengen. Ook via www.vriendvan.be krijg je tips.

Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Deelnemers kiezen zelf hoe ze hun ecologische voetafdruk te lijf gaan: door minder vlees te eten, minder met de auto te rijden, de tv te laten voor wat hij is en een boek te lezen, seizoengroenten te eten,… We blijven onze gemeenten en inwoners aanmoedigen zodat we allemaal samen nog vele tonnen CO2 uit de lucht kunnen houden. De Klimaatstrijd startte in maart en op enkele maanden tijd bespaarden de deelnemers samen 204 370 kilogram CO2.’

De Klimaatstrijd is ook een wedstrijd. De 70 gemeenten van de provincie strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar. De gemeente die zich het meest inzet en de grootste vooruitgang boekt, neemt in maart 2019 de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk’ mee naar huis. De resultaten van alle deelnemende inwoners van je gemeente weerspiegelen zich in de gemeente-ranking. Momenteel voert Merksem – waar men 2 677 kilogram CO2 bespaarde – de lijst aan voor Boechout (2 602) en Borsbeek (2 568). Edegem staat op de vijfde plaats (2 431) en Kontich is elfde (2 278). Alleen de top twintig wordt vrijgegeven. De andere gemeenten uit onze regio horen daar dus niet bij. (EM)