Boechout herdenkt tien dagen lang 100 jaar Wapenstilstand

BOECHOUT – Ook in Boechout wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Van zondag 11 tot en met woensdag 21 november vinden er verschillende manifestaties plaats. Zo wordt er op zondag een vredesboom geplant op het nieuw aangelegde Jef Van Hoofplein. Tijdens de jaarlijkse wandel- en fietsdag wordt met geluidsfragmenten speciaal aandacht besteed aan de oorlog en waar die in de gemeente heeft toegeslagen.

Op 11 november 1918 eindigde de Groote Oorlog en werd ons land bevrijd van de Duitse bezetter. Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) : ‘Dit wordt in Boechout elk jaar herdacht. We betrekken onze lagere scholen erbij, de plaatselijke verenigingen,… Maar we wilden al langer een echt symbool tegen de oorlog. Enkele jaren geleden hebben we ons aangesloten bij ‘Mayors for Peace’. Nu planten we een grote vredesboom aan, een winterlinde, op het Jef Van Hoofplein, recht tegenover café ‘t Hoefijzer.’

Elk jaar op 11 november organiseert de sportdienst van de gemeente, samen met de werkgroep Trage Wegen, Pasar en Natuurpunt, ‘Boechout wandelt en fietst’. Meer info hierover vindt u elders op onze website. Dit jaar wordt er halt gehouden bij enkele plaatsen in de gemeente  waar de oorlog heel dichtbij is gekomen. Daar kan je geluidsfragmenten beluisteren die Cois Haverals van heemkundige kring ‘Het Speelhof’, heeft ingesproken. Hij geeft een unieke inkijk in de Boechoutse geschiedenis. De organisatoren raden de deelnemers aan om een smartphone mee te nemen op de wandel- of fietstocht.

Op donderdag 15 november vertolkt Erik Burke (zie foto affiche) Soldaar Peaceful in het gelijknamige werk van Simon Reade naar een roman van Michael Morpurgo, vertaald door Gerd De Ley, in een regie van Ron Cornet, in Theater Vooruit. Soldaat Peaceful wil niet vergeten. Hij werd tijdens de Grote Oorlog gerekruteerd om als veel te jonge soldaat in Vlaanderen te gaan vechten tegen het Duitse leger. Jaren later neemt hij ons mee in een spel van herinnering en tijd over zijn onverwerkte verleden. Hij vertelt ons over zijn gelukkige jeugdjaren op het Britse platteland, de opwindende avonturen met Molly en Dikke John, zijn liefde voor Ma en voor zijn grote broer en voorbeeld, Charlie. Dit alles wordt echter overschaduwd door de vroege dood van zijn vader. Uiteindelijk moeten de warme herinneringen plaatsmaken voor de brutaliteit van de oorlog, die hem genadeloos de loopgraven injaagt en hem confronteert met de even gruwelijke, als onbegrijpelijke oorlogslogica.

Het volledige herdenkingsprogramma:

*Zondag 11 november om 10 uur: oecumenische viering Sint-Bavo Parochiekerk, rond 11 uur officiële herdenkingsplechtigheid en rond 12u30 inhuldiging vredesboom.

*Woensdag 14 november om 20u15: film ‘Insyriated’, Theater Vooruit.

*Donderdag 15 november om 20u15: theater/muziek: ‘Soldaat Peaceful’, Theater Vooruit.

*Zaterdag 17 november om 20 uur: Bevrijdingsbal door Oud-scouts, Theater Vooruit.

*Woensdag 21 november om 20 uur: Lezing Koen Stassijns, ‘Poëzie op alle fronten’, Bibliotheek Boechout, Jef Van Hoofplein.

*Meer info: www.facebook.com/pg/WerkgroepWapenstilstandBoechout. (EM)