Boechout leidt in Klimaatstrijd, Edegem derde, Lint, Kontich en Mortsel bij top

ANTWERPEN – In maart vorig jaar lanceerde de provincie Antwerpen de Klimaatstrijd, een campagne die inwoners en gemeenten aanzet om met kleine en grote missies hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Op 22 maart 2019 onthult de provincie Antwerpen de winnende gemeente. Het wordt nog spannend want tot en met zondag 10 maart kunnen gemeenten en hun inwoners blijven strijden voor een betere plaats in het klassement.

Op dit moment leidt Boechout (3 034) voor Niel (2 914) en Edegem (2 837). Ook Lint (zevende met 2 666), Kontich (veertiende met 2 523) en Mortsel (zestiende met 2 491) staan in de top twintig. De getallen tonen aan hoe groot de inbreng van de bewoners is om de ecologische voetdruk zo klein mogelijk te houden in hun gemeente.

Elke inwoner van de provincie Antwerpen die de gratis For Good app downloadt, kan deelnemen aan de Klimaatstrijd. De app trackt je transport. Je eetgewoonten en meterstanden geef je zelf in. De app verwerkt alle gegevens en geeft dan aan hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij. En dat is confronterend, maar zet ook aan tot actie. Via de challenge engageer je je om missies te volbrengen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. De ranking van de gemeenten is een afspiegeling van de resultaten van hun inwoners. En dat werkt stimulerend want voor het klimaat strijden, doe je niet alleen. Deelnemers kiezen zelf hoe ze hun ecologische voetafdruk te lijf gaan: door minder vlees te eten, minder met de auto te rijden, de tv te laten voor wat het is en een boek te lezen, seizoengroenten te eten, de verwarming lager te zetten,… Wie geen smartphone heeft en wil strijden voor een beter klimaat vindt tips op www.vriendvan.be.

Het draagvlak van de Klimaatstrijd is groot: alle gemeenten doen mee. ‘Duurzame ontwikkeling is die ontwikkeling die gericht is op bevrediging van de noden van het heden zonder deze van de komende generaties in het gedrang te brengen’, heet het in Boechout. ‘In het milieubeleid werken we aan duurzame ontwikkeling vanuit de milieu-invalshoek, maar met het besef dat duurzame ontwikkeling veel meer is dan een duurzaam milieubeleid alleen. Duurzaamheid kan worden toegepast op elk beleidsthema en is dus dienst-overschrijdend. Boechout ondertekende in 2013 de campagne KlimaatNeutrale Organisatie (KNO) en in 2015 het burgemeestersconvenant. Hiermee engageren we om de CO2-uitstoot binnen onze eigen organisatie en op het grondgebied te laten dalen.’

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Klimaat is een belangrijk thema voor provincie Antwerpen. Door rond klimaatmitigatie te werken, beperkt de provincie niet alleen de CO2-uitstoot binnen de eigen organisatie, maar spoort de provincie ook gemeenten, burgers, scholen, bedrijven en andere partners aan om hetzelfde te doen. De provincie is ook pionier inzake maatregelen rond klimaatadaptatie en –transitie. Klimaat is een thema dat vraagt om overleg met andere overheden, denk maar aan het burgemeestersconvenant, bebossing, mobiliteitsadvies woon-werkverkeer, aandacht voor biodiversiteit op bedrijventerreinen, duurzaamheidsscreenings van het gebouwenpark,…’

Wie vragen heeft over ecologisch leven met een zo klein mogelijke CO2-uitstoot, kan terecht bij de duurzaamheidsambtenaar van zijn gemeente of bij de provincie Antwerpen via info@provincieantwerpen.be. (EM)

%d bloggers liken dit: