Boechout zet in op digitale inclusie

Van 5 tot 11 september is het Week van de Geletterdheid. Digitale inclusie is daar een onderdeel van. Ook de gemeente Boechout zet hierop in en neemt verschillende initiatieven om iedereen mee te nemen op de digitale snelheidstrein.

“De digitalisering gaat razendsnel. Voor steeds meer diensten kan of moet je online gaan. Ook als gemeentebestuur willen we meer diensten digitaal aanbieden, zonder de traditionele dienstverlening uit het oog te verliezen”, vertelt schepen van Digitale dienstverlening Philip Verstappen. “Daarom nemen we verschillende initiatieven om ervoor te zorgen dat iedereen ten volle kan deelnemen aan de digitale samenleving.”

Laagdrempelige toegang

“We zorgen ervoor dat inwoners makkelijk toegang hebben tot het internet via onze Wifi4EU-hotspots op het Jef Van Hoofplein en op de Dorpsplaats en via de publieke internettoegang in onze gemeentelijke gebouwen”, legt de schepen uit. “Bovendien zijn er computers ter beschikking in de bibliotheek en bekijken we of we extra digipunten kunnen inrichten. Dat zijn locaties waar computers met internettoegang beschikbaar zijn. Samen met Zora Werkt onderzoeken we ook of we een digibank kunnen opstarten, waar cliënten van ons OCMW bijvoorbeeld laptops zouden kunnen ontlenen.”

Ontwikkelen van vaardigheden

Om ervoor te zorgen dat alle Boechoutenaren digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen, bekijkt de gemeente of ze kan samenwerken met BEEGO of digibuddies. BEEGO zet IT-studenten in om inwoners thuis te helpen bij computer- of smartphoneproblemen. Via de digibuddies krijgen kwetsbare groepen individuele begeleiding aan huis om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Daarnaast organiseert de gemeente cursussen voor senioren en in de toekomst mogelijk een IT-speelweek waar geïnteresseerde kinderen nog meer worden uitgedaagd op IT-vlak. Via Bibkwintet kan je met al je vragen over je computer of smartphone ook opnieuw terecht bij C@fé Linc.

Gebruiksvriendelijke tools

“Verder werken we aan een nieuwe, nog gebruiksvriendelijkere website met extra digitale dienstverlening. En we engageren ons om in te schrijven voor de subsidie voor de verdere uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid in het kader van het Vlaamse actieplan Iedereen Digitaal”, zegt Philip Verstappen. “Daarnaast ontvingen we al een subsidie van € 379.878 Van de Vlaamse overheid om onze dienstverlening verder te digitaliseren en verbeteren. Een belangrijk deel van dit budget gaat naar e-inclusie met gebruiksvriendelijke toepassingen en goede communicatie. Denk maar aan instructiefilmpjes om Itsme uit te leggen enzovoort”, sluit hij af.

Meer info:

Philip Verstappen, schepen van Digitale dienstverlening, philip.verstappen, 0478 99 95 80

%d bloggers liken dit: