Boechout zevende gemeente uit Zuidrand die bibliotheekcharter ondertekent

BOECHOUT – Begin dit jaar lanceerde de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw (VVBAD), samen met een 30-tal partnerorganisaties en een 100-tal BV’s de campagne #bibvooriedereen. Hierbij worden individuen, organisaties en gemeentebesturen gevraagd om het charter ‘Een bibliotheek voor iedereen’ te ondertekenen. Ruim 100 gemeentebesturen gingen hierop in.  Aanleiding  is de vaststelling dat gemeenten sinds 2016 niet langer verplicht zijn om een openbare bibliotheek in te richten.

Door het charter te ondertekenen, kunnen gemeenten hun burgers duidelijk maken dat zij blijven investeren in een bibliotheek als basisdienst voor elke burger: een laagdrempelige plek waar iedereen toegang krijgt tot informatie en cultuur, met beide voeten in de lokale gemeenschap, en met een professioneel team dat zich dagelijks inzet om iedereen de gepaste dienstverlening te geven.Het Boechoutse college van burgemeester en schepenen gaf op 25 juni haar principieel akkoord om het charter te ondertekenen. Dit werd bekrachtigd in de gemeenteraad van 24 september. Eerder dit werd al gedaan door onder meer Edegem, Antwerpen (Wilrijk), Kontich, Hove, Mortsel en Borsbeek.

Wat staat er in de verbintenis? ‘Iedereen is welkom in de openbare bibliotheek. Je vindt er computers en wifi, maar evengoed een fijn gesprek of een kopje koffie. Het is een veilige en toegankelijke plek, waar mensen met uiteenlopende achtergronden en opinies elkaar ontmoeten. De bibliotheek draagt bij aan het maatschappelijke debat. Ze maakt mensen weerbaar in hun strijd tegen sociale ongelijkheid, discriminatie, onwetendheid en armoede. Ze versterkt haar lokale gemeenschap, garandeert gelijke kansen en biedt ontspanning. ​
Om dit elke dag opnieuw waar te maken, werkt een toegewijd team van bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers samen met partners uit sectoren zoals cultuur, jeugd, onderwijs, economie en welzijn en met andere bibliotheken. ‘

‘De bibliotheek kan dit verwezenlijken, omdat zij beschikt over de nodige deskundigheid. Ze staat met twee voeten in de lokale gemeenschap. Het is een veilige en toegankelijke plek, waar je toegang tot informatie krijgt.  De bibliotheek vormt een netwerk met lokale en regionale partners, zoals scholen, culturele organisaties, verenigingen of welzijnsdiensten. De bibliotheek beschikt over voldoende werkingsmiddelen om een professionele educatieve en sociale werking uit te bouwen. Ze coördineert activiteiten voor specifieke doelgroepen in functie van lokale noden. De bibliotheekbezoeker maakt mee de bibliotheek. Je wordt er deskundig geholpen. De bibliotheek beschikt over voldoende medewerkers die correct verloond worden De bibliotheekmedewerkers krijgen genoeg kansen om zich bij te scholen. Je kunt de bibliotheek vlot bereiken, ook met de fiets en met het openbaar vervoer. Je ontdekt er uiteenlopende activiteiten. Er zijn leeshoekjes en studieplekken. Het is een open huis waar je mensen ontmoet. Je kunt er ervaringen delen, in debat gaan of samen kennis creëren. De bibliotheek beschikt over voldoende ruime openingsuren. Voor iedereen ligt de drempel laag. Kinderen en jongeren tot achttien jaar kunnen gratis gebruik maken van alle diensten van de bib. Je ontdekt er een actueel aanbod aan boeken, tijdschriften, film,… afgestemd op jouw wensen. Je kunt er jouw expertise ontwikkelen en delen met anderen. Je hebt er toegang tot internet en digitale media. Je krijgt er begeleiding op maat, van de bibliotheek, van partners of van je buur.’ (EM)

%d bloggers liken dit: