Boechouts schepencollege verfijnt beleidsnota na overleg met inwoners

BOECHOUT – Vandaag stelde het nieuwe schepencollege onder leiding van burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde- zie foto) de nieuwe beleidsnota voor. ‘Participatie wordt belangrijk tijdens deze legislatuur’, luidt het. Dat begint al met het nieuwe beleidsplan.

T’Sijen: ‘Vandaag wordt de proeve van beleidsnota op de gemeenteraad voorgesteld. Dat is een nota die werd samengesteld uit de verkiezingsprogramma’s en de adviezen van onze ambtenaren. De komende maanden wil het bestuur hierrond een brede participatieronde opzetten. Alle burgers (inwoners, adviesraden, middenveld, …) worden uitgenodigd om mee na te denken en voorstellen te formuleren op het voorgestelde beleid. Bedoeling is de ontwerptekst te verrijken met de voorstellen en ideeën van burgers, alvorens die eind april opnieuw aan de gemeenteraad voor te leggen ter goedkeuring.’

De gemeente wenst van februari tot april de burgers op verschillende manieren te laten meedenken. Een grote rol legt men bij Hoplr – verwijst naar ‘city hopping’ waarbij hops (wijken) het buurnetwerk vormen – , het sociale buurtplatform dat de gemeente sinds bijna een jaar ter beschikking stelt van de inwoners. In Boechout zijn er drie buurten: Boechout-dorp, Boechout-Vremde en Boechout-wijken. Afhankelijk van waar je woont, behoor je automatisch bij een bepaalde buurt. Hoplr focust op sociaal engagement tussen buurtbewoners.

‘Van 11 februari tot begin maart zullen we op regelmatige basis stellingen voorleggen aan onze Hoplr-leden. Die stellingen kunnen gaan over mobiliteit, klimaat en andere belangrijke thema’s uit de beleidsnota. We nodigen onze burgers ineens uit om op 18 maart, tijdens onze Toekomsttafels, mee te komen spreken over specifieke thema’s. Daarnaast zal elke schepen het ontwerp van zijn of haar beleidsplan presenteren aan de adviesraden.’

In Boechout zijn de adviesraden het feest- en jaarmarktcomité, de middenstandsraad, de beheerraad gemeenschapscentrum en bibliotheek, de cultuurraad, de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, Gesubsidieerde Projecten voor Ontwikkelingssamenwerking, de jeugdraad, de milieuraad, de mobiliteitsraad, de seniorenraad en de sportraad. Hun feedback neemt de gemeente ook mee in het proces.

Tussentijds organiseert het gemeentebestuur babbels en gesprekken met specifieke (kansen)groepen. Iedereen kan een initiatief nemen om zo’n gesprek te doen met zijn of haar buurt of vereniging. De gemeente geeft hierin de nodige ondersteuning. Op maandag 18 maart vinden de ‘Toekomsttafels’ plaats. Burgers en bestuur gaan dan met elkaar in gesprek over een aantal grote speerpunten uit de ontwerpbeleidsnota. Deze participatieve bijeenkomst vindt plaats in Sportpark Sneppenbos en dit van 19u30 tot 22u30 uur (onthaal vanaf 19 uur).

De beleidsnota wordt aangepast na afloop van de bevragingen en gesprekken. Op 29 april stelt het schepencollege de definitieve nota voor aan de gemeenteraad. Er volgen dan nog enkele infomomenten voor alle bewoners, met ook een verslag over de debatten aan de Toekomsttafels. (EM)

%d bloggers liken dit: