Borgerrio brengt zaterdag een hele dag kleur naar de Turnhoutsebaan

BORGERHOUT – Nu zaterdag 22 juni vanaf 11 uur wordt de dertiende editie van het gratis stadsfestival Borgerrio gehouden. Het is een uniek en familievriendelijk belevingsfestival op de Turnhoutsebaan en omgeving met het beste dat de stad te bieden heeft: een bonte mix van mensen, muziek, dans, sport, spel, straattheater, lekker eten en een uitbundige sfeer.

Districtsschepen Stephanie Van Houtven (sp.a): ‘Borgerrio is het grootste straatfeest van Antwerpen. Zaterdag zetten we het potentieel van de Turnhoutsebaan extra in de verf. Het is de slagader van Borgerhout die mensen en wijken letterlijk en figuurlijk met elkaar verbindt.’ Het volledige programma van het festival vind je op www.borgerrio.be.

Wie verpozing zoekt te midden van de drukte, kan terecht in de groene oase op het binnenplein van het EcoHuis en Mundo-a. Schepen Tom Meeuws (sp.a): ‘Inwoners van alle districten kunnen hier op één plek in de stad terecht voor alle vragen rond energie en duurzaam bouwen en verbouwen. Borgerrio, dat in 1992 is ontstaan uit bekommernissen voor het milieu, biedt een uitgelezen kans om deze unieke dienstverlening beter te leren kennen.’ Op de wereldmarkt in de Eliaertsstraat tonen lokale verenigingen hun aanbod of belichten ze hun samenwerkingsprojecten in het Zuiden. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA): ‘Ik raad iedereen aan om van dichtbij kennis te maken met onze Zuidwerking. Je kan tegelijkertijd enkele van hun lokale specialiteiten ontdekken. De stad kiest voor projecten waarbij er een band is met het Zuiden. Neem bijvoorbeeld de samenwerking tussen de basisschool Klavertjevier uit Berchem die, via de vzw Doenkers, een uitwisselingsproject heeft met een schooltje uit Cambodja waarbij twee juffrouwen ginds les zijn gaan geven.’

Het hoogtepunt van Borgerrio is wellicht de parade met zestien binnen- en buitenlandse dans- en muziekgroepen, die om 15 uur vertrekt aan de Zegelstraat en vervolgens over de Turnhoutsebaan trekt. Het Moorkensplein, met op de achtergrond het gerestaureerde districtshuis, vormt het decor van een gevarieerd muziekprogramma met onder meer rock, fanfaremuziek en mariachi (Mexicaanse muziek). Op het Laar speelt Theater FroeFroe om 11u30 en 13u30 de familievoorstelling Zeeboenk. Je vindt er ook een rommelmarkt, oldtimerfietsen, cruisers en fixed bikers.

Aan de Drink is Play-off Plaza een avonturen-park voor jong en oud met attracties, rapmuziek, boks-demo’s, sumoworstelen, panna-voetbaltornooien, springkastelen, grime,… De Roma wordt omgetoverd tot een Low Tech Festival voor heel de familie met creatieve workshops, keynotes van inspirerende sprekers, muziek en eigenzinnige installaties. De afterparty in de Pekfabrik duurt tot 6 uur en brengt tropische vibes, met onder meer Faisal, bekend van Studio Brussel, achter de draaitafel.

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘Wij willen van Borgerrio dé referentie maken inzake het afvalarm, en op termijn zelfs afvalvrij, organiseren van evenementen in de stad. Er is onder meer een aparte inzameling van PDM en restafval voor bezoekers aan 60 afvaleilanden. Er wordt met herbruikbare bekers gewerkt en er is een verbod op flyeren, confetti en ballonnen.’ De stad fleurt ook 42 papiermanden op de Turnhoutsebaan, het Moorkensplein en het Laar op met vuilbakhoezen in de Borgerrio-kleuren. Die blijven er ook na het festival hangen. (EM)