Borsbeek, Kontich en Boechout scoren goed in de klimaatstrijd, Dessel wint

ANTWERPEN – Een goed jaar geleden begon de provincie Antwerpen met haar klimaatstrijd. Een strijd tegen de klimaatverandering maar ook een gezonde wedstrijd tussen gemeenten onderling. De strijd startte op 30 maart 2018 en eindigde op 10 maart van dit jaar.

Alles ging via een speciaal opgerichte app: ‘ For Good’. De app hield de persoonlijke CO2 uitstoot bij op basis van drie thema’s: voeding, transport en energie. De app gaf ook tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het was een ludieke strijd , bewust zonder zware slogans, immense opdrachten of vingertjes-wijzen-naar. De kernbegrippen waren humor, positieve ingesteldheid , haalbaarheid , luchtigheid en gezond verstand. Het meten startte al bij de registratie. Je basisprofiel werd dan bepaald.

Via het automatische trackingsysteem hield de app bij met welk vervoermiddel je welke afstanden hebt gedaan. Hiervoor moesten de deelnemers hun locatietracking op hun smartphone laten aanstaan . Het was een volledig automatische tracking. Dat wil zeggen dat de app zelf weet met welk vervoermiddel en hoeveel kilometer je je verplaatst hebt. Het was niet mogelijk de gegevens manueel aan te passen.

Aan de hand van vragen over je voedings-en consumptiegewoonten, die op regelmatige basis met een pop-up bericht verschijnen , hield de app je Co2 –uitstoot op gebied van consumptie bij.

Er werd simpelweg gevraagd om je meterstanden ( gas, elektriciteit en water) op regelmatige basis in te vullen. Aan de hand van deze standen werd de uitstoot op gebied van energie bijgehouden.

Op 22 maart maakte de provincie de definitieve uitslag bekend. Winnaar werd de gemeente Dessel. Hun inwoners bespaarden samen 6 882 kilogram of bijna zeven ton CO2. Desselaars namen dus regelmatig de fiets of de ‘ benenwagen’ en zelden het vliegtuig. In de top tien toch een drietal uit onze regio met Borsbeek (vijfde) , Kontich (achtste) en Boechout (negende).

Er was ook nog een prijs voor de gemeente met het meest aantal deelnemers: deze ging naar het district Antwerpen. Daar bespaarden de inwoners samen 609 ton CO2 , fietsten ze 58 813 kilometer en spoorden 147 532 kilometer met de trein.
Als extra prijs krijgt Dessel van de provincie een eigen marktje met lokale producten cadeau. Op deze gezellige markt kunnen de inwoners van de winnende gemeente genieten van allerlei streekproducten. Waar en wanneer de streekmarkt plaats vindt wordt nog samen met de gemeente Dessel bepaald.

‘Het werk is zeker niet af ‘, verklaarde gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). ‘Vanuit de provincie wordt er verder ingezet op efficiënte energieorganisatie , ambitieus natuurbeleid, ambitieus waterbeleid , snel , veilig en comfortabel fietsinfrastructuur en zeker ook milieueducatie op schoolniveau.‘

Tekst en foto: Gust CHARRIN

%d bloggers liken dit: