Bouw zelf een fijnstofmeter en ga na hoe de luchtkwaliteit in je straat is.

MORTSEL – Hoe goed is de lucht in jouw straat of wijk? Je krijgt hier een idee van met je eigengebouwde fijnstofmeter.

Op donderdag 9 mei om 20 uur kan je, zelf als complete leek, onder deskundige begeleiding in één-twee-drie een fijnstofmeter bouwen, die je daarna mee naar huis neemt. Op deze avond krijg je ook informatie over het ontstaan van fijn stof en de gezondheidseffecten.

Deze fijnstofmeter hang je drie meter hoog en verbind je via een dun usb-kabeltje met een stopcontact. Je connecteert de sensor met de wifi thuis en klaar is Kees. Je moet dus thuis wel wifi hebben daar waar de meter zal hangen, plus elektriciteit in de buurt. Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw woning controleren.

De meest bekende luchtvervuiler is fijn stof. Hier gaat het om alle deeltjes die kleiner zijn dan tien micrometer (PM10), kleiner dan 2,5 micrometer (PM2.5) of ultra fijnstof die kleiner zijn dan 0.1 micrometer. Dat fijn stof kan vanuit vele bronnen afkomstig zijn. Denk maar aan verbranding maar ook verkeer of de landbouw. Ook natuurlijke bronnen, zoals het Sahara-zand of stuifmeel, kunnen component zijn van fijn stof. Concentraties worden meestal uitgedrukt in µg/m³ of microgrammen per kubieke meter en worden naast de uitstoot ook bepaald door de weersomstandigheden. Soms ontstaat fijn stof ook als gevolg van reacties met andere stoffen in de lucht zoals stikstofoxides of ammoniak. Projecten die hierrond metingen doen zijn bijvoorbeeld Airbezen, Influencair en Leuvenair.

De sensoren, gebaseerd op open source technologie van Luftdate.info (Universität Stuttgart), meten fijn stof PM10 en PM2.5. De organisatoren voegen je meter toe op een kaartje van Luftdaten.info waar je online alle meetpunten in heel Europa minuut per minuut kan zien.

De gezondheidseffecten van fijn stof zijn het best onderzocht. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze kunnen infiltreren in ons lichaam. Daarnaast veroorzaken ze diverse klachten rond de luchtwegen en ademhaling en bevatten sommige stofdeeltjes toxische of kankerverwekkende stoffen. Ook zijn er meer en meer aanwijzingen van negatieve effecten met hart- en vaatziekten tot gevolg. Bepaalde groepen zijn vatbaarder voor fijn stof dan andere, zeker wanneer zich piekconcentraties voordoen.

De workshop wordt georganiseerd door de Mortselse milieuraad en vindt plaats in GTI Mortsel aan de Dieseghemlei. Inschrijven kan via info@milieuraadmortsel.be. Er zijn slechts 60 bouwpakketten beschikbaar.

Je betaalt 40 euro, waarvan je tien euro krijgt terugbetaald krijgt van zodra je meter effectief actief is. Je stort het bedrag op BE16 9799 4473 8474 van de milieuadviesraad Mortsel met vermelding ‘fijnstofmeter’.

In het kader van het CAFE programma (Clean Air For Europe) werd berekend dat in het jaar 2000 door blootstelling aan PM2,5 de levensverwachting in de EU gemiddeld daalde met acht maanden. Voor Vlaanderen stelde men vast dat een inwoner gemiddeld ongeveer één gezond levensjaar verliest door de chronische gezondheidseffecten van PM2,5. (EM)

%d bloggers liken dit: