BREAKING Verschrikkelijke explosie in woonwijk Wilrijk verwoest drie huizen en maakt jammer genoeg ook één dodelijk slachtoffer

WILRIJK –

Op de hoek van het Ridderveld met de Palmanshoevestraat en de Egied Segerslaan in Wilrijk zijn gisterenmiddag rond 12.20u minstens drie huizen ingestort, waarschijnlijk als gevolg van een gasexplosie. Drie andere huizen zijn zeer zwaar beschadigd. Volgens buurtbewoners werd in het middenste huis gewerkt. De ravage is er enorm. Van twee rijhuizen blijft niets over. Ook in de straat waren er wegenwerken en was Aquafin aan de slag. De arbeiders hadden net middagpauze op het ogenblik van de ontploffing. In augustus dichtte Fluxius nog een gaslek in de straat. De arbeiders bevestigen dat ze er inderdaad aan het werk waren maar dat ze op het moment niet aan het graven waren in de buurt van de gasleiding.

Bij de explosie kwam er ook asbest vrij maar volgens de politie is er geen gevaar voor de volksgezondheid. De brandweer kon drie personen bevrijden. Twee ervan zijn zwaargewond. Een derde mocht na verzorging het ziekenhuis verlaten. Eerst was er nog sprake van twee vermisten maar één ervan werd later elders aangetroffen en dus ging men nog op zoek naar één vermiste. Vermoedelijk gaat het over een 87 jarige dame die bijna zeker tijdens de explosie thuis was vertelde men gisterenavond bij de Antwerpse politie . De brandweer van Antwerpen zou weten waar ze moeten zoeken en krijgen daarvoor ook hulp van de civiele bescherming.

Er werd de hele nacht verder gezocht en bij het maken van dit bericht kregen we net te horen dat de laatste vermiste persoon gevonden was maar jammer genoeg wel overleden was. Ook burgemeester Bart De Wever kwam gisteren ter plaatse met districtsvoorzitter Kristof Bossuyt. Ze spraken hun dank uit voor de vele hulpverleners die er de hele dag bezig waren met puin ruimen en het zoeken naar de vermiste personen. En het opvangen van slachtoffers en buren die vaak helemaal het noorden kwijt waren.

Vele buren werden overgebracht naar het nabijgelegen dienstencentrum Valaar waar psychologische bijstand werd voorzien. Aan het eind van de avond keerde iedereen, met uitzondering van de bewoners van zes zwaar getroffen woningen, terug naar huis. Ook in de omliggende straten sneuvelden meerdere ramen. Plafonds stortten in en garagepoorten werden los gerukt. 300 kinderen uit de nabijgelegen school werden elders ondergebracht. De hulpdiensten hebben het Valaar afgesloten. Het parket opende een onderzoek. De politie vraagt aan iedereen om foto’s van de ramp naar hen door te sturen zodat ze een volledig dossier kunnen maken van wat zich hier heeft afgespeeld in de wijk Valaar in Wilrijk. De ramp in Wilrijk doet meteen ook terugdenken aan een soortgelijke ramp die plaats had op 15 januari 2018 op de Paardenmarkt in Antwerpen. Toen vielen er twee dodelijke slachtoffers te betreuren.

Ook regioradio Zuidrand wil zijn steun betuigen aan de familie van het betreurde dodelijke slachtoffer bij deze ramp in Wilrijk.

Tekst: Edwin Mariën

Foto: Marc Bogaerts

%d bloggers liken dit: