Burgemeester Koen T’Sijen: ‘De gemeente Boechout blijft financieel gezond’

BOECHOUT – In Boechout was men – integenstelling tot in andere gemeenten – nog niet aan uitbollen toe tijdens de laatste gemeenteraadraad. Het budget voor 2019 werd er goedgekeurd. De ontvangsten worden geraamd op 16 571 661 euro, de uitgaven op 14 835 120 euro.

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde/ zie foto): ‘De uitgaven voor het exploitatiebudget, dit is het budget voor personeels- en werkingskosten, alle subsidies en voor de toelages voor brandweer, politie en OCMW, zijn lager dan de ontvangsten en blijven zo onder controle. De schulduitgaven – de jaarlijkse aflossing van kapitaal en intresten – blijven onder de tien procent van de exploitatieontvangsten. De meerjarenplanning 2014-2020 sluit af met een positief gecumuleerd budgettair resultaat van 2 034 807 euro en een autofinancieringsmarge, dit is de marge om nieuwe leningen te kunnen aangaan, van 143 241 euro. Ondanks een gemiddeld investeringsritme van drie miljoen euro in de voorbije legislatuur blijft de gemeente financieel gezond.’

De gemeenteraad besliste ook om in 2019 verder te investeren in de vernieuwing van het Sint-Bavoplein en een deel van de Hovesesteenweg voor 1,3 miljoen euro. De werken starten op 7 januari. Daarnaast is er budget voor de fietsostrade richting Mortsel (320 000 euro), het onderhoud van wegen en fietspaden (275 000 euro) en de vernieuwing van de Groenstraat-Toeffelhoek (380 000 euro). De bestuursmeerderheid werkt ondertussen volop verder aan een nieuw financieel meerjarenplan 2020-2025.

Oppositiepartij N-VA stemde tegen. Erik Philibert: ‘We maken ons vooral zorgen over de grote schuldtoename tijdens deze legislatuur. Die steeg van 9,5 miljoen euro in 2013 naar 28 miljoen euro in 2018. De schuld per inwoner is daardoor verdrievoudigd. Hier wordt weer het bewijs geleverd dat facturen naar de volgende generaties worden doorgeschoven. In tegenstelling tot wat het bestuur een jaar geleden zei over schuld-afbouw, zien we net het tegenovergestelde : de kosten van leningen nemen vanaf 2018 gevoelig toe (zowel kapitaalsaflossingen als intrestlasten en zowel bij de gemeente als bij het Autonoom Gemeentebedrijf AGB). We merken ook dat de hogere gemeentedotatie aan het AGB en de bouw van de kleuterschool zwaar wegen op de gemeentefinanciën. We menen dat het bestuur onvoldoende stappen heeft gezet om de kosten van de kleuterschool te verhalen op de architect en aannemer.

‘We zien ook duidelijk dat de uitgaven in de periode 2014-2020 sterker stegen dan de ontvangsten, en dit ondanks de sterke bevolkingstoename tijdens de laatste jaren van deze legislatuur. Ook op het terrein merken we de almaar kleiner wordende investeringsmarges van het bestuur. Een gemeente moet zorgen voor veilige en goed onderhouden wegen. In dat kader zouden volgens het bestuursakkoord ieder jaar twee trage of landbouwwegen worden heraangelegd. Werken aan landbouwwegen worden echter almaar uitgesteld. De bermen van de Smeendijk liggen er na wat tijdelijk oplapwerk terug erbarmelijk bij, idem voor de Mussenhoevelaan met verzakte gras-dals. In de Stoofstraat moet je in diepe putten rijden om een tegenligger te kruisen. Wanneer we de cijfers van het geactualiseerde meerjarenplan van het AGB en de gemeente op macro niveau bekijken, kunnen we alleen maar vaststellen dat deze bestuursploeg erin is geslaagd om tijdens deze legislatuur zoveel uit te geven en zoveel schulden op te bouwen dat onze AGB- en gemeentefinanciën in het rood duiken.’ (EM)

%d bloggers liken dit: