Buurman redt bejaarde vrouw uit woningbrand in Vredestraat

HOVE – Donderdagochtend brak brand uit in de living van een woning aan de Vredestraat 133, een halfopen bebouwing, in Hove. De 93-jarige bewoonster werd door een buurman gered.

De brand ontstond in de living, naast de zetel waarin de vrouw – die alleen woont – zat. De buur werd zelf gealarmeerd door een andere buurvrouw en ging via de achterzijde van het huis naar binnen, waarna hij de 93-jarige vrouw naar buiten bracht. Ze werd even bevangen door de rook maar na een korte controle in het ziekenhuis kon ze worden opgevangen door familieleden.

De brandweer kon ondertussen voorkomen dat de brand uitbreidde naar andere delen van de woning. Toch werd het huis onbewoonbaar verklaard. De oorzaak van de brand was accidenteel.

Randy de Keirsmaeker (37), mede-eigenaar van RMT Construct in Lint, redde de vrouw. ‘Een andere buurvrouw was bij mij komen aanbellen met de melding dat ze een brandgeur waarnam. Ik heb dan ook niet geaarzeld en ben de woning langs de achterdeur binnengegaan. Maria woont op de benedenverdieping. Gezien haar gevorderde leeftijd kan zij niet meer slapen op de eerste verdieping. Het gelijkvloers is ingericht op de oude, klassieke manier: met een eetkamer en een salon. Door de enorme hitte sprong er een glas, dat op de tafel stond. Hierdoor is zij wakker geschoten en heeft zij nog geprobeerd om zelf het huis uit te vluchten maar de rookontwikkeling was zo groot dat ze zich geen weg kon banen naar de voordeur. Ikzelf heb het brandblusapparaat van mijn wagen nog leeggespoten maar dat had allemaal geen zin. Uiteindelijk mag ze van geluk spreken dat ze ervan af is gekomen met wat ademhalingsproblemen en zonder brandwonden.’ (EM)