Chris Grietens (VB Borsbeek): ‘Het botert nu al niet meer in de meerderheid’

BORSBEEK – Voor het weekendinterview gingen we dit keer naar Borsbeek. Door de heisa die er heerste tot half januari weet iedereen hoe de kaarten er lagen. Iedereen Borsbeek (een kartel van de lijst van de burgemeester, CD&V en Groen) behaalde tien zetels, N-VA negen en Vlaams Belang twee. Sp.a en Open VLD vielen uit de boot. Een coalitie Iedereen Borsbeek-N-VA was onvermijdbaar. De twee blokken kwamen vlug tot een bestuursakkoord maar geraakten het niet eens over de postjes. Even zag het ernaar uit dat de twee verkozenen van het Vlaams Belang over de samenstelling van de nieuwe coalitie zouden beslissen maar zover kwam het dus niet. Wij gingen met één van beide praten: Chris Grietens (68).

Ondanks zijn leeftijd is hij een nieuwkomer in de politiek. ‘Van 1986 tot 2008 woonde ik in Deurne Noord. Samen met twee zonen had ik de dierenspeciaalzaak Max. Van 1993 tot aan mijn verhuis heb ik een lidkaart gehad van Vlaams Belang. Een militant kon ik niet worden want ik had het veel te druk met mijn zaak.’ De verhuis naar Borsbeek en een slechte ervaring bij de N-VA, waar hij lid was van 2014 tot 2016, deden hem besluiten om opnieuw aan te sluiten bij het Belang. Dit keer wou hij zich wel actief inzetten. De rechtstreekse oorzaak is niet bijzonder fraai. ‘Wij hadden twee zonen. Nu hebben we er nog één. De andere is op 39-jarige leeftijd gestorven in zijn slaap. Doodsoorzaak: onbekend. Ik doe dan ook aan politiek om onder meer mijn zinnen wat te verzetten.’

Vanuit zijn woonkamer ziet Chris op het Floris Primspark en wat hij daar waarnam is niet altijd even fraai. ‘Ik observeer hier heel de boel. Tot voor kort werd er veel gedeald. Gelukkig heb ik een goede verstandhouding met de agenten van MINOS. Telkens ik hen opbel houden ze een razzia en dat heeft al tot verschillende aanhoudingen geleid. Nu nog zie je een enkeling na elf uur in het park verdwijnen maar dat zijn alleenstaande gevallen.

Grietens had twee jaar geleden een lidkaart van de N-VA. Indien hij ze had verlengd had hij mogelijk nu in de meerderheid gezeten in Borsbeek. ‘Neen, hoor. N-VA heeft bij mij voorgoed afgedaan. Ik kon me helemaal niet meer vinden in hun politiek. En hun negatieve invloed reikt ver, ook plaatselijk. Bart De Wever houdt alles tegen. Ja, ook hier in Borsbeek was zijn stem doorslaggevend. Wanneer je een Belg bent word je uitgelachen en zij doen gewoon mee.’

Vlaams Belang was vragende partij om de Borsbeekse knoop te ontwarren maar het cordon speelde hen parten. ‘Mijn partijgenote, Lucienne Bogaerts, heeft gebeld met de twee blokken. Maar zij zegden njet. Het gevolg is dat wij hier zes jaar in de miserie gaan zitten. Want het botert nu al niet meer in de meerderheid. Dat zag je al bij de stemming over de schepenzetels en het voorzitterschap van de gemeenteraad. Twee kandidaten kunnen elkaar niet luchten en gaven de andere geen steun. Ik ben er dan ook zeker van dat op een bepaald moment ofwel Iedereen Borsbeek ofwel N-VA ons nodig zal hebben maar dan zullen we onze huid duur verkopen. In de gegeven omstandigheden kunnen wij – ondanks onze twee zetels – een belangrijke rol spelen. Lucienne had zich kandidaat gesteld voor het Lokaal Advies Comité. Tot twee dagen voor de stemming was zij de enige. Vlug vlug heeft de burgemeester dan nog een mannetje uit zijn mouw geschud die het uiteindelijk haalde. Zelfs dat gunde men ons dus niet.’

GEEN CAMPAGNE

‘Ik ben verkozen met 91 voorkeurstemmen zonder dat ik campagne heb gevoerd. Pas drie maanden voor de verkiezingen werd ik gevraagd.’

We keren even terug naar Deurne. De omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat Chris Grietens nu in Borsbeek woont. ‘Weet je, je verwacht niet meteen dat een VB-er dit zegt, maar toen Patrick Janssens burgemeester was, hadden wij geen enkel probleem. Nadien is de miserie begonnen. Onze grootste slag hebben we gekregen toen de Ten Eeckhovelei een jaar lang werd opengelegd. Trouwens, dat was voor niks nodig maar onze klanten stapten wel één voor één op.  Uiteindelijk hebben we de boel gesloten en zijn we naar Borsbeek verhuisd. Ik verkoos om terug naar Schilde te keren maar mijn vrouw kent hier heel veel mensen. Zij is er geboren en haar overgrootvader was een zeer bekende figuur in het dorp: ‘Pierre, de Garde.’

Door actief lid te worden van een ultra rechtse partij heeft Grietens niet de makkelijkste weg gekozen. ‘Ik zie daar geen graten in. Weet je wat ondemocratisch is? Dat cordon. Mijn zus was in het begin zeker geen voorstander van het Belang, integendeel, maar nu geeft ook zij toe dat de situatie in België uit de hand is gelopen. Een partij moet de mensen uit haar eigen land ‘soigneren’.  In het begin was het Vlaams Blok keihard maar nu is dat helemaal anders. Tom Van Grieken is een toffe gast. En ook met  Dries Van Langenhove heb ik geen problemen. Dat is een ‘specialleke’ maar meer ook niet. Ook de kiezers weten dat hoor. Ik denk dat N-VA bij de verkiezingen zwaar gaat verliezen. Indien N-VA en Vlaams Belang de handen in elkaar zouden slaan, dan hadden we hier alles voor het zeggen.’

Grietens is ook niet meteen een voorstander van de klimaatbetogingen. ‘Dat ze actie voeren: akkoord, maar dat hoeft niet hier te gebeuren. Doe dat bij Trump of in Brazilië, Noord-Korea of Polen: daar zitten de grote vervuilers. En als we echt het milieu willen verbeteren dan moeten we niet langer met het vliegtuig op reis gaan.  ’

Grietens gelooft in een eclatante overwinning van het VB in mei. ‘Het gaat een bom worden. Mensen blijven dit beleid niet slikken. Probeer maar eens te overleven met een pensioentje van 1 100 euro. Ik ga er alles aan doen om te ijveren dat het minimumpensioen wordt opgetrokken en dat de successierechten worden afgeschaft.     

STEUN AAN DE N-VA

We zouden bijna vergeten dat we het ook nog over Borsbeek moeten hebben. Het Vlaams Belang had er dus geen programma maar het moet toch ideeën hebben die het nieuwe bestuur kan verwezenlijken. ‘Ze moeten in eerste instantie iets doen aan de parkeergelegenheid op zondag. Ook de vuiligheid is een probleem. Dat zie ik vaak door het raam: gasten die hier in het park van alle rotzooi achterlaten. Camera’s plaatsen kan een oplossing zijn. Tenslotte mogen er meer activiteiten zijn in Borsbeek. De weinige dingen die er nu worden georganiseerd vinden bijna allemaal in het fort plaats. Daar ga ik me in vastbijten. Ik ga zelf iets organiseren. Hiervoor heb je geen politieke steun nodig. Dat geeft me ook de gelegenheid om mezelf te profileren. De meeste mensen in de gemeenteraad kenden me zelfs niet. Nu, laat me duidelijk zijn: met de collega’s zelf heb ik geen enkel probleem. Ik ben, samen met de nieuwe verkozenen van de N-VA, een driedaagse cursus gaan volgen in Zandhoven, georganiseerd door Vereniging van Steden en Gemeenten. Dat moet je trouwens doen als nieuw raadslid want je steekt er heel wat van op. Wel, achteraf zijn we met zijn allen nog een pint gaan drinken en het ging er kameraadschappelijk aan toe.’

We kunnen moeilijk het gesprek beëindigen zonder DE vraag te stellen waar iedereen in Borsbeek het antwoord zo graag op weet. Indien het toch tot een stemming was gekomen voor wat de aanstelling van de schepenen betreft, had Vlaams Belang dan de kant van de burgemeester gekozen of die van de N-VA? ‘Ja, ik begrijp dat je dat graag zou weten en inderdaad, wij wisten voor wie we zouden stemmen, maar dat ga ik nu wel niet vertellen.’ Tweede poging: op 7 januari, toen er wel werd gestemd voor de politieraad, verleenden de VB-ers hun steun aan de kandidate van N-VA. Alhoewel de stemming geheim was kon je dat afleiden uit het resultaat. ‘Ja, dat klopt maar wij kennen Linda Bresseleers, de kandidate van N-VA, heel goed en weten dat ze prima werk aflevert. Waarom zouden we haar dan niet steunen? Dat staat los van de partij waartoe ze behoort.’

Christiaan belooft een positieve oppositie. ‘We willen Borsbeek opnieuw helpen draaien en we zullen de twee blokken in bedwang moeten houden, dat weet ik ook.’ Hij sluit af in een melancholische bui. ‘Ik ben vroeger nog directeur geweest van de Priba hier in de gemeente en vervolgens van Aldi, Selfmade, Breebos en Hubo. Telkens waren dat promoties. Toen kreeg ik een zwaar ongeval en heb ik de dierenzaak opgestart. Nooit had ik gedacht dat ik er in 2010 al mee zou stoppen. De bankencrisis, die wegeniswerken maar ook de verloedering van Deurne Noord hebben een rol gespeeld. Ik ben in mijn winkel ooit eens overvallen geweest door een Roemeen. Toen ik hem mijn revolver liet zien sloeg hij op de vlucht maar de politie heeft hem aangehouden. Vier maanden later kreeg ik te horen dat de rechter de zaak had geseponeerd. Dat kan toch niet meer?’ Het lijkt op het zoveelste verhaal van de Brave Blanke Man versus de Stoute Immigrant. ‘Dat is absoluut niet waar want onze bovenburen waren Marokkanen en na het Suikerfeest zaten die met ons samen al die lekkernijen te eten. Het zijn minderheden uit de getto’s die de boel verzieken.’ (EM)

%d bloggers liken dit: