Contactkoor Woonzorgcentrum Meerminnehof treedt morgen gratis op

MORTSEL – De kans dat je in je leven dementie krijgt is één op vijf. Morgen, vrijdag, is Wereld Alzheimer Dag. Hierop wordt extra aandacht besteed aan dementie want de wereld vergrijst. In Mortsel zijn het personen mét en zonder dementie die het podium zullen delen tijdens een toonmoment van het contactkoor.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie. Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Deze is in 1910 vernoemd naar de Duitse arts Alois Alzheimer. Hij beschreef in 1906 het ziektebeeld van zijn patiënte Auguste Deter. Zij had problemen met haar geheugen en na haar overlijden – op 56-jarige leeftijd – onderzocht Alzheimer haar hersenen. Naast atrofie (het verschrompelen van de hersenen) vond hij zogenoemde plaques (eiwitafzettingen) en tangles (kronkels), die nog steeds als karakteristiek gelden voor de naar hem vernoemde ziekte.

Het contactkoor is voor bewoners van het woonzorgcentrum het Meerminnehof een leuke gelegenheid om al zingend bij elkaar te komen. Dat doet dit gemengde koor (personen met en zonder dementie) iedere maand. Door samen liedjes te brengen die in ons collectieve geheugen staan gegrift, beleven ze een gezellige namiddag, waar de toon houden niet het belangrijkste is, maar wel de muziekbeleving en het plezier. Dit alles wordt versterkt door vrijwillige muzikanten en zangers. Door de grootte van het koor (soms tot 70 personen) en de vrijwilligers, kunnen ze meerstemmig zingen en in canon. Iedereen kan deelnemen: alle bewoners van het Meerminnehof, met of zonder dementie, familie, vrienden, maar ook mensen uit de buurt, die niet in het Meerminnehof wonen.

Samen muziek maken maakt vrolijk, zorgt voor verbondenheid, raakt de emoties, geeft zelfvertrouwen. Het gezamenlijk zingen maakt mensen met dementie ‘wakker’, actiever en toegankelijker. Bewoners worden alerter. Muziek verhoogt de levenskwaliteit van mensen met dementie op een unieke manier.

Vrijdag 21 september zal het de tweede keer zijn dat het contactkoor optreedt in de Mark Liebrecht Schouwburg. De beleving tijdens hun eerste performance vorig jaar heeft zo’n grote impact gehad op de bewoners, dat ze dit nog eens samen wilden beleven. Sommigen gaven de vorige maal achteraf aan dat het ‘de schoonste dag van hun leven was’. Maar ook voor heel veel toeschouwers kan het een bijzonder moment zijn. Je ziet wat personen met dementie kunnen en merkt dat ze genieten van de liedjes die ze zo vlot meezingen. De organisatoren hopen dat het toonmoment anderen goesting kan geven om mee te komen zingen met het contactkoor, want iedereen is welkom.

Mortsel zet trouwens sterk in op dementie onder de noemer ‘Omdat dementie te belangrijk is om zomaar te vergeten’. De verschillende woonzorgcentra in de stad, GZA Sint-Jozef, SEL AMBERES en lokaal bestuur Mortsel werken elke maand een aanbod uit, telkens met een andere insteek: ontspanning, informatie, workshops,… Iedereen die graag aanwezig is op het toonmoment, is welkom in de Mark Liebrecht Schouwburg aan de Heilig Kruisstraat van 14u30 tot 15u30. De toegang is gratis. (EM)

 

%d bloggers liken dit: