Cultureel Centrum ’t Aambeeld krijgt een muurschildering van Dourone

AARTSELAAR – Bezoekers van het cultureel centrum van Aartselaar worden binnenkort al vanop de parking onthaald met een artistieke muurschildering. Vorige week startte de Spaanse streetart-kunstenaar Dourone met het aanbrengen van een groot ontwerp op de achtergevel van CC ’t Aambeeld.

Streetart komt meer en meer uit de schaduw en verwerft haar plekje binnen het cultuurlandschap. Met een muurschildering op de gevel van CC ’t Aambeeld wil het Cultureel Centrum Aartselaar meer kunst en cultuur naar buiten brengen en een prominente plek geven in de openbare ruimte. In plaats van een eenmalig event werd er met de tekening gekozen voor een blijvende investering. De laatste jaren organiseert de cultuurdienst steeds meer activiteiten buitenhuis. Met voorstellingen op locatie, denk maar aan het Technisch Centrum, wordt cultuur verspreid over heel de gemeente. Een grote muurschildering  op de gevel, die uitgeeft op de parking van de lagere school, de kleuterschool, de sporthal en de bibliotheek maakt dat vele inwoners kunnen genieten van dit kunstwerk. Iedereen ziet er iets anders in en dat mag zeker. Zo kunnen bezoekers in dialoog gaan en gedachten uitwisselen.

Het Aartselaars ontwerp kwam tot stand onder begeleiding van ‘The Crystal Ship vzw’, een vzw die samenwerkt met verschillende streetart artiesten. Een lokale werkgroep waarvan onder meer scholen, de Bib en bewoners deeluitmaakten koos voor het kleurrijke ontwerp van de Spaanse streetart kunstenaar Dourone. De schildering, die ‘verwondering’ uitstraalt,  past bij de functie van het gebouw als gemeenschapscentrum, maar is ook harmonie met de openbare ruimte errond. Met haar activiteiten wil de cultuurdienst prikkelen, verrassen en verwonderd doen opkijken. Maar bovenal moet de tekening inspireren. ‘Blijf verwonderd en hoopvol kijken naar alles wat er om je heen gebeurt, sta open, geniet en laat je verrassen’ is de boodschap.

Nog tot 6 september is de kunstenaar in ons land om aan zijn Aartselaarse opdracht te werken. Zo’n twee weken lang laat Dourone elke dag zijn creativiteit los op de achtergevel. Kenmerkend voor Dourone’s stijl is dat hij kleurrijk en figuratief werk levert. Vaak werkt hij rond een vrouwelijk portret. Ook in Aartselaar is dit het geval. Wie wil, kan de realisatie van de muurschildering live volgen. Nieuwsgierigen mogen gerust een kijkje komen nemen. Dourone – wiens echte naam Fabio Lopez Gonzalo is – maakte in het verleden al diverse muurschilderijen voor grote steden zoals Lyon, Miami, Barcelona en Wenen. Hij werd in 1985 geboren in de buurt van Madrid. In België is er al werk van hem te zien in Brussel en Oostende. De vrouwenportretten die Dourone schildert hebben bijna allemaal de fijne, getypeerde en verzorgde trekken van het gelaat van Élodie, zijn partner. Samen strijden zij tegen de discriminatie van vrouwen en voor het milieu en respecteren ze diversiteit.

Dourone’s werk is de eerste fresco die Aartselaar zal opfleuren. In de toekomst krijgen nog meerdere openbare gebouwen rond de parking in de della Faillelaan een kleurrijk jasje. Hiermee wil het gemeentebestuur meer kleur en hedendaagse kunst in de openbare ruimte brengen. Bovendien maakt het kunstwerk de gemeente niet alleen mooier, maar gaat het – hopelijk – ook illegale graffiti tegen. (EM)

%d bloggers liken dit: