Cultuurproject Dieseghem heeft programma voor 39ste jaargang klaar

MORTSEL – Cultuurproject Dieseghem programmeert voor de 39ste keer vier avonden met de dubbelactiviteit concert – tentoonstelling. De concerten vinden plaats telkens om 20u15 in de St.-Lodewijkkerk aan de Osylei in Mortsel. De vernissage van de tentoonstelling van een beeldend kunstenaar volgt dan om 21u45 in ’t Centrum in dezelfde straat. De tentoonstelling is ook nog te bekijken de daaropvolgende zondag van 11 tot 17 uur.

De aftrap op dinsdag 8 oktober wordt gegeven door het ensemble Les Menus-Plaisirs du Roy. Samen met de Chinese sopraan Wu Ye brengt dit gezelschap een evocatie van de reis van Teodorico Pedrini naar het hof van de Chinese keizers begin jaren 1700 met als toepasselijke titel ‘Pedrini’s reis naar China’. Pedrini (1671-1746) was een Italiaanse priester die door de paus naar China werd gezonden om daar de keizer met zijn muziek te gaan behagen. De muziek die Les Menus-Plaisir du Roy speelt, bestaat uit composities van Pedrini en tevens Chinese divertissementen opgetekend door Joseph-Marie Amiot, een andere missionaris in China. Daarna volgt de vernissage van de tentoonstelling van Janusz Golaszewski uit Mortsel. Na negen jaar Academie Beeldende Kunst van Mortsel brengt hij acrylschilderijen die zowel van kleur als van thematiek zeer verschillend zijn.

Tijdens de tweede cultuuravond van de cyclus op dinsdag 3 december is het koor VocAnt aan de beurt. Onder het motto ‘In dulci Jubilo’ verzorgen 25 zangers en zangeressen onder de bezielende leiding van dirigent Philippe Poot een sprankelend kerstconcert. Er worden werken gebracht van onder meer John Rutter, Francis Poulenc, Armand Preud’homme, Jan Van der Roost en Arcangelo Corelli. Tussen de zangstukken door worden er instrumentale verbindingstukjes gespeeld door een houtblazer-kwartet Na het concert wordt men uitgenodigd voor de vernissage waar men kennis kan maken met 3D-werken van Greet Visterin uit Mortsel. Zij is bekend om haar beeldjes.

Voor het traditioneel orgelconcert op het schitterende Pelsorgel op dinsdag 4 februari 2020 heeft men dit jaar de Oostenrijkse klavecinist en organist Peter Waldner uit Innsbruck uitgenodigd. Deze uitzonderlijke muzikant en muziekpedagoog speelt werk van componisten uit de Zuid-Duitse orgelschool : onder meer Ingenuin Molitor, Alessandro Poglietti, Johann Caspar Kerll, Georg Muffat en Johann Caspar Ferdinand Fischer. Tijdens de vernissage kan men kennismaken met Jef Boel uit Lier. In december 2012 bracht hij al analoge foto’s.

Dinsdag 31 maart 2020 sluit het befaamde pianoduo Lucas Blondeel en Nicolas Callot (zie foto Lies Willaert) de cyclus af. Zij spelen op twee pianofortes werk van Amadeus Mozart en Muzio Clementi. In 1993 leerden zij elkaar kennen tijdens een concerttournee in Bulgarije. Niet veel later begonnen ze als duo op te treden. Ze maakten verscheidene opnames voor Klara en speelden samen op ’s lands belangrijkste podia. Deze talentvolle pianisten zorgen voor een gedenkwaardige concertavond in de aanloop naar de jubileumcyclus ‘40 jaar Cultuurproject Dieseghem’. Bezoekers worden daarna uitgenodigd op de vernissage van de tentoonstelling van olieverfschilderijen van Martine Welzen uit Vosselaar. Meerdere onderwerpen worden getoond, soms ook in inkt of met gemengde technieken. Martine is tevens actief als lid van Kunstkring Sirkel Mortsel. (EM)

%d bloggers liken dit: