Cultuurproject Dieseghem presenteert Pedrini’s reis naar China

MORTSEL – Op dinsdag 8 oktober concerteert het ensemble Les Menus-Plaisirs du Roy in de Sint-Lodewijkkerk aan de Osylei in Mortsel. Met speciale medewerking van de Chinese sopraan Wu Ye brengt het gezelschap een evocatie van de reis van Teodorico Pedrini naar het hof van de Chinese keizers begin jaren 1700 met als voordehand-liggende titel ‘Pedrini’s reis naar China’.

Pedrini (1671-1746) was een Italiaanse priester. Hij werd door de paus naar China gezonden om daar Kangxi, de keizer van China met zijn muziek te gaan behagen omdat deze aan zijn hof Europese muzikanten wenste. Pedrini komt er slechts tien jaar later uitgeput aan. Stormen, schipbreuk, piraten, ziektes … niets bleef hem onderweg bespaard. Vervolgens was hij 36 jaar muzikant, componist, instrumentenbouwer én missionaris aan het keizerlijk hof van China.

Les Menus-Plaisir du Roy brengt composities van Joseph Bodin de Boismortier, Pietro Locatelli, Teodorico Pedrini en tevens Chinese divertissementen gekopieerd door Joseph-Marie Amiot, een andere missionaris in China uit dezelfde periode. Het concert wordt opgeluisterd met een oude toverlantaarn (laterna magica), de voorganger van de diaprojector. Hierdoor wordt deze avond niet alleen een lust voor het oor maar ook voor het oog.

Uitvoerders zijn Wu Ye, sopraan – Catherine Daron, traverso en Chinese fluit (dizi) – Piet Van Steenbergen, gamba – Luc Vanvaerenbergh, klavecimbel en Jean-Luc Impe, theorbe, barokgitaar en muzikale leiding. .Tickets kosten twaalf euro en kunnen worden besteld via neuriske@telenet.be, 03 2950204 of aan de kassa vóór het concert.

Na het concert kan men in zaal ’t Centrum terecht voor de vernissage van werken van Janusz Golaszewski. Janusz heeft negen jaar opleiding aan de Academie Beeldende Kunst in Mortsel bij leraar David Ooms gevolgd. Hij schildert verschillende thema’s: portretten, figuratief, landschappen en stillevens. Ook diverse materialen en verven worden gecombineerd. Voor hem is schilderen een constant groeiproces, een verrassend spel met onvoorziene wendingen. Unieke schilderijen vanuit passie gecreëerd die gedrevenheid uitstralen. De tentoonstelling is ook te bezichtigen op zondag 13 oktober van 11 tot 17 uur. (EM / Foto Cultuurproject Dieseghem)

%d bloggers liken dit: