De Buurderij Mortsel verhuist naar de Sint-Lutgardisschool

MORTSEL – De Sint Lutgardisschool aan de Mechelsesteenweg in Mortsel is een plek waar duizenden Mortsel-naren hun kindertijd doorbrachten op de schoolbanken. Een prachtige gevel, die meteen opvalt wanneer men aan het Gemeenteplein komt.

Het is tevens een gebouw dat momenteel, dankzij Caroline van Monumento een heel fijne en duurzame invulling krijgt. Dit alles wordt de nieuwe thuis van Buurderij Mortsel: een plek waar Boeren en Buren mekaar wekelijks ontmoeten tijdens het ophaalmoment op vrijdagavond.

De Buurderij is synoniem voor korte keten economie: rechtstreeks van boer of ambachtelijke producent tot bij de consument. Bovendien staat men garant voor een faire prijs voor de producenten. Zij bepalen zelf de prijs van hun dagverse en kwalitatief hoogstaande producten. Door het wekelijks contact tussen Mortsel-naren onderling, tussen Boeren en Buren zorgt men ook voor een sociale cohesie. Men brengt mensen samen rond wat de Belg het liefst doet: eten, tafelen, Bourgondisch genieten.

De Buurderij draagt haar steentje bij tot een duurzame samenleving. Door lokaal en seizoensgebonden te kopen, verkleint de consument zijn ecologische voetafdruk en is hij ook veel bewuster met eten bezig. Door verpakking terug te nemen en waar mogelijk te hergebruiken verkleint men de afvalberg. Door enkel op bestelling te werken, gaat men voedselverspilling tegen.

De Buurderij combineert moderne online-technologie met de bestelpagina en met persoonlijk contact met de producent tijdens het wekelijks ophaalmoment. Er wordt gewerkt zonder lidgeld en zonder abonnementsformule. De buren kunnen dus zelf in alle vrijheid beslissen wat ze willen, wanneer ze bestellen of hoe vaak ze langs komen.
Op vrijdag 10 mei om 18 uur plant men de officiële start van de Buurderij, tijdens een ‘Buurten op je Buurderij-event’ naar aanleiding van de week van de korte keten. Opgelet: dit evenement vindt dus niet plaats in galerij Ter Linde zoals eerder werd aangekondigd. Daar kan je wel proeven van de ambachtelijke vleesproducten van beenhouwerij Van de Weyer uit Kapellen. Tussen 17u45 en 19 uur krijg je een gratis Mangalica Steak.

Mangalica of woelzwijn is een Hongaars varkens-ras waarvan het vlees tot het lekkerste en het vetste ter wereld mag worden gerekend. Het varken is fel behaard en het haar krult soms nog fel ook. Vandaar de naam. Het haar kan blond, zwart en zelfs rossig rood van kleur zijn. De huid gaat van tamelijk bleek op de buik tot zwart op de rug. De bouw is eerder gedrongen. De jonge biggen zijn gestreept, net als wilde zwijnen, maar naarmate ze ouder worden, verdwijnt die tekening. (EM/ Foto FB)

%d bloggers liken dit: