De kogel is door de kerk in Borsbeek: het nieuwe schepencollege is er

BORSBEEK – Iedereen Borsbeek en N-VA hebben eindelijk een akkoord gesloten om de gemeente te besturen. Omdat beide partijen het wel eens waren over inhoud maar niet over de mandaten, duurde het tot vandaag vooraleer het nieuwe schepencollege vorm kreeg. Op de gemeenteraad van maandag 21 januari zal er worden gestemd over de diverse voordrachten. In Borsbeek zullen nu negentien van de 21 zitjes worden ingenomen door leden van de meerderheid. De oppositie wordt gevormd door de twee Vlaams Belangers.

Op het eerste zicht komt N-VA (goed voor negen zetels) als overwinnaar uit de besprekingen. Zij beginnen met drie schepenen aan de legislatuur en eindigen met vier. Iedereen Borsbeek (tien zetels) begint met twee schepenen en eindigt met één. Burgemeester Dis Van Berckelaer geeft dat toe. ‘We hebben water in de wijn moeten doen maar het blijft nog goede wijn. De spelers die tussen de lijnen komen weten wat het einddoel is.’ Na maandag wil de ploeg zo snel mogelijk aan de slag om met name Borsbeek levendig te houden, te werken aan de mobiliteit en de (kinder)armoede. De mandaten werden als volgt verdeeld:

*Dis Van Berckelaer (IB): burgemeester + bevoegd voor veiligheid, participatie, erediensten en wijkwerking.

*Walter Kiebooms (N-VA): eerste schepen, bevoegd voor van openbare werken, sport en dierenwelzijn.

*Marian Lauwers (IB): tweede schepen, bevoegd voor mobiliteit, omgeving, ruimtelijke ordening, wonen, milieu en klimaat.

*Ken Casier (N-VA): derde schepen, bevoegd voor burgerzaken, lokale economie, communicatie en ICT, personeel en financiën.

*Frans Neyens (IB): vierde schepen, bevoegd voor sociale zaken, erfgoed, cultuur, senioren, Noord-Zuid en begraafplaats. Wordt na vier jaar vervangen om voorzitter te worden van de gemeenteraad.

*Kristof Van de Velde (N-VA): Voorzitter van het bijzonder comité en vijfde schepen, bevoegd voor onderwijs, jeugd en feestelijkheden. Wordt schepen in 2019, 2020, 2023 en 2024. Gedurende die laatste twee jaar krijgt hij er cultuur bij.

*Wendy Somers (N-VA): Voorzitter bijzonder comité van de sociale dienst, wordt bevoegd als schepen voor jeugd en onderwijs in 2021 en 2022 en neemt dan van Ken Casier personeel en financiën over.

*Tom Verboven (IB): Voorzitter van de gemeenteraad in 2023 en 2024.

Ken Casier (N-VA): ‘De structuur lijkt nogal ingewikkeld maar in feite zijn er maar twee echte personeelswissels. Er zijn gemeenten waar de stoelendans veel groter is.’ (EM/ Foto Marc Broeckx)