De Perenpit in Mortsel krijgt 26 wooneenheden en een cohousingproject

MORTSEL – Het projectgebied De Perenpit omvat een gedeelte van het bouwblok gelegen tussen de Eduard Arsenstraat en de Van Peborghlei in Mortsel. Sinds de verhuis van de leerlingen naar de nieuwe Parkschool aan de rand van parkgebied Oude-God, staan de oude gebouwen van De Perenpit leeg. Aan die leegstand komt binnenkort een einde. Lokaal bestuur Mortsel zal op de site een stads-inbreidingsproject realiseren, met 26 wooneenheden en een cohousingproject.

Belangrijk daarbij is dat meer dan 30 procent van de site openbaar groen wordt: een nieuw buurtpark voor alle omwonenden. Zo creëert men meer groen in een buurt die dat nodig heeft en stelt men de huidige ommuurde en volledig verharde schoolterreinen open voor een nieuw woonproject. De gemeenteraad van Mortsel keurde het ontwerp voor de toekomstige invulling goed.

Het ontwerp voorziet in een mix van woonvormen die de voormalige kleuterschool de Perenpit een nieuwe invulling geven. In totaal komen er 26 wooneenheden en een cohousingproject. Het nieuw openbaar parkje zorgt voor een doorsteek door het bouwblok voor voetgangers en fietsers. Een statig appartementsgebouw met loggia’s en een arcade, vier rijwoningen en starterswoningen als kopgebouwtje flankeren het plein.

De joker van het project is een cohousinggebouw met collectieve ruimtes en op de begane grond een gedeelde collectieve tuin. Het intelligente casco laat meerdere invullingen toe. Onder de gebouwen wordt een ondergrondse parking gebouwd voor de nieuwe bewoners. Ook voor de fiets voorziet men bovengronds voldoende plaats. De robuuste gebouwen zorgen samen met een uitgekiende technische uitrusting voor een hoge duurzaamheid.

Het publieke buurtpark bevindt zich aan de zuidkant van de site. Het heeft heel de dag zonlicht, over de volledige diepte van het bouwblok, vormt een doorsteek voor zachte weggebruikers én geeft extra groen en ruimte aan een buurt die daar nood aan heeft.

Het publieke domein wordt begrensd door het nieuwe woongebouw en een mooi afgewerkte tuinmuur. De geplande woningen en appartementen hebben zo een zicht op het parkje. Aan de andere kant, de binnenzijde van de L-vormige bebouwing, komt een grote collectieve tuin voor de toekomstige bewoners. (EM / Maquette Stad Mortsel)