De roze zak stopt op 31-12-2020

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken.
De ”Nieuwe Blauwe Zak” wordt dan ingevoerd. Daarin mogen vanaf 1 januari 2021 alle plastic verpakkingen in plaats van enkel plastic flessen en flacons.

Hier volgen de afspraken over het stoppen met inzamelen van de roze zak en de start van de nieuwe blauwe zak.

Beperk uw aankoop van roze zakken.
Roze zakken kan je nog tot 31 december 2020 gebruiken om gemengde plastics aan te bieden.
Er zijn nog maar enkele inzamelingen aan huis van de roze zak. Koop dan ook niet meer roze zakken dan je er dit jaar nog zal nodig hebben. Tot 31 december kan je met je roze zak nog wel terecht op de recyclageparken.

Losse roze zakken kunnen gedurende drie maanden (januari, februari en maart 2021) worden gebruikt als nieuwe blauwe zak op voorwaarde dat de nieuwe sorteerregels worden gehanteerd. Meer informatie hierover vind je op www.denieuweblauwezak.be. Na deze overgangsperiode zullen roze zakken worden geweigerd.

Volle rollen roze zakken kunnen worden geruild.
In januari 2021 zullen volle rollen roze zakken kunnen geruild worden voor volle rollen PMD-zakken. Dat kan op het gemeentehuis, op de recyclageparken en bij de winkels die daaraan willen meewerken. IVAREM zal tegen dan een lijst van de meewerkende verkooppunten bekend maken.

Je kan ook ruilen met buren, familie en vrienden.
Heb je nog enkele roze zakken tekort of over, dan kan je die ook altijd ruilen voor blauwe zakken met je buren, je familie of je vrienden. De prijs van een roze of nieuwe blauw zak is dezelfde: 0,15 euro per stuk.

Waar kan ik terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn?
Kleine harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad,… mag je vanaf 01 januari 2021 aanbieden bij de grote harde plastics op het recyclagepark. De zachte plastics die geen verpakkingen zijn moeten bij het restafval. Gelukkig betreft dat maar een kleine hoeveelheid.

En wat met de oude blauwe zakken?
Je oude blauwe zakken mag je opgebruiken om de uitgebreide PMD aan te bieden. De nieuwe blauwe zak ziet er trouwens hetzelfde uit als de oude. Enkel de sorteerboodschap die erop vermeld staat verschilt.

 

%d bloggers liken dit: