‘De Tijdmobiel’ laat kinderen uit de Zuidrand reizen naar het verleden

MORTSEL – De Tijdmobiel is een prachtig omgebouwde woonwagen waar kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar als reporters reizen naar het verleden. Met dit project laat Streekvereniging Zuidrand, bestaande uit Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel, de leerlingen al spelenderwijs met de geschiedenis en het erfgoed van de Antwerpse Zuidrand kennismaken. Daarbij maken ze gebruik van de digitale Zuidrand erfgoedcollectie. De Tijdmobiel trekt tot 19 november langsheen tal van scholen in de Antwerpse Zuidrand en bevindt zich momenteel in de Parkschool in Mortsel.

Kinderen gaan met behulp van eigentijdse audiovisuele technieken aan de slag met oude beelden en koppelen ze aan hun eigen verleden. De herbestemming van het Lieven Gevaert Archief is een aanleiding om in te zoomen op de impact van de figuur Lieven Gevaert en zijn bedrijf. Tal van getuigenissen, objecten en foto’s geven inkijk in de deze boeiende geschiedenis.

Wij gingen een kijkje nemen in 6B, de klas van Dirk Van de Poel. ‘Zowel voor mij als voor de leerlingen is dit weer eens wat anders dan gewoon moderne geschiedenis doceren. Nu kunnen kinderen laten zien hoe het vroeger was, in een tijdperk zonder GSM. We keren terug naar vier periodes: ’40-’50, ’50-’60, ’60-’70 en ’70-’80. De kinderen werden opgedeeld in groepen en werken met zijn allen aan een project waarbij ze research moeten doen, gebruik maken van de laptop, van filmapparatuur,… Gedurende een hele week werken wij aan een thema. Hierbij doen we ook beroep op getuigenissen van mensen uit Mortsel die hun persoonlijk verhaal hier komen vertellen. In de Tijdmobiel kreeg men eerst beelden van vroeger te zien in verband met onderwijs, ontspanning en sport. Tijdens de rest van de week moeten ze vaak gaan aankloppen bij ouders, grootouders of buren – naar bevoorrechte getuigen uit het verleden zeg maar- om hun werk te kunnen vervolledigen.’

‘Kinderen gaan ervan uit dat een fototoestel altijd digitaal is geweest maar op dit eigenste moment zijn ze aan het werk met een leica. De leerlingen maken een krant over het verleden en interviewen hiervoor bijvoorbeeld hun grootouders. Anderen maken een tijdlijn. Een derde groep brengt een fotoverhaal en dan is er nog het journaal.’ Voor de foto’s en de films die ze op verplaatsing maken gebruiken ze iPads en in de woonwagen kunnen ze die transformeren naar beeldopnames van vroeger. Doordat de kinderen op zoek gaan naar de voorwerpen is het ook een uitstekende gelegenheid om te communiceren met de buren.’

Schepen Lieve Voets (N-VA), die een kijkje kwam nemen, is enthousiast. ‘Dit kan je niet vergelijken met de traditionele geschiedenisles. Het initiatief is in Mortsel ontstaan met het intergemeentelijk samenwerkingsverband AZURA en werd ondertussen verspreid over scholen in buurgemeenten. Twee jaar geleden was De Tijdmobiel al eens te gast in de Sint-Lutgardisschool.’ (EM)

 

%d bloggers liken dit: