De Zuidrand maakt zich klaar voor een bijzondere editie van Open Monumentendag

De Zuidrand maakt zich klaar voor een bijzondere editie van Open Monumentendag

Open Monumentendag in de Zuidrand!

Elk jaar in september viert Europa Open Monumentendag. In Vlaanderen valt dit traditioneel op de tweede zondag van september. De 32ste editie van Open Monumentendag, met als thema educatie, zal wegens het coronavirus een andere vorm aannemen. Een Open Monumentendag zoals de voorbije edities, zit er helaas niet in. Digitale ontsluiting of coronaproof activiteiten werden de norm.

Met de slagzin ‘t Zal je leren in het achterhoofd, stelde de Zuidrand een boeiend programma samen!

(Digitaal) wandelen langs bouwkundig erfgoed

In teken van 150 jaar Lint ontwikkelde Curieus Lint, in samenwerking met Lint in Beeld, een aantal wandelingen die de geschiedenis van Lint in de kijker zetten. De website Gids voor Lint leidt jou en je bubbel langs het belangrijkste bouwkundig erfgoed met twee mooie wandelingen: “Op zoek naar de Lintse Roots” en “Het leven zoals het vroeger was”. De wandelroutes kunnen via de website https://gidsvoorlint.tumblr.com/wandelingen gedownload worden.

Speels wandelen met je kinderen kan dan weer met de Wandelapp van de Zuidrand. Zo kunnen je kinderen samen met het detectivenduo Lucas en Noor het mysterie van de spoorwegontvoering, de vervloekte kasteeldochter of de geheimzinnige ijskelder oplossen. Help jij hen? Download de gratis app in de Google of Apple Appstore, en word ook een superspeurder.

Blijf je toch liever in je kot? Geen probleem! Bezoek de Agfa Gevaert fabriek met de virtuele toer “Gevaert Ont-wikkeld”  van de Streekvereniging Zuidrand en kom alle verhalen te weten van oud-medewerkers van Gevaert. Het prachtige resultaat van deze samenwerking kan je via deze link ontdekken: http://gevaert.dezuidrand.be/#Home

 VIIE OLYMPIADE TE ANTWERPEN (AUGUSTUS-SEPTEMBER 1920)

In Aartselaar herdenken Die Scoone Letter en de Heemkring de Olympische Spelen 1920, die 100 jaar geleden in Antwerpen plaatsvond, met een expo.

Exact honderd jaar na de aanvang van de Olympische Spelen in Antwerpen, opende in Aartselaar de openluchttentoonstelling ter ere van het meest gerenommeerde sportevent ter wereld. N.a.v. deze grootse internationale sportmanifestatie van 100 jaar geleden werd een herdenkingstentoonstelling met canvasdoeken opgezet tussen de bibliotheek en het lokaal van de heemkundige kring.  Daarop zijn vergrotingen van foto’s en tekeningen uit 1920 te zien, aangevuld met kalligrafische teksten, ter memorisatie van dit belangrijk olympisch sportgebeuren. De tentoonstelling is nog te bewonderen tot 15 september. Nadien verhuizen de canvassen naar het sportcentrum waar zij eveneens de olympische geest van 1920 nog enkele weken zullen gedenken op het sportcentrum. In het lokaal van de heemkundige kring is aanvullend nog een bijpassende tentoonstelling opgezet met extra foto’s en archiefmateriaal.

Gekoppeld aan de tentoonstelling van de Kalligrafievereniging “Die Scoone Letter” en de Heemkundige kring Aartselaar werkten de Sport- en Cultuurdienst een Olympisch zomerparcours uit op kindermaat. Nog tot 12 september kunnen kinderen langs het parcours allerlei sportopdrachten volbrengen en historische quizvragen oplossen. Het formulier hiervoor kan afgehaald worden aan de balie van de bibliotheek tijdens de openingsuren.

Meer info via www.cultureelcentrumaartselaar.be

Streekvereniging Zuidrand

Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Ze werkt aan projecten op het vlak van natuur-, landbouw- en landschapszorg, open ruimte, erfgoedbeheer- en behoud, toerisme en cultuurbeleving.

Het volledige programma van Open Monumentendag in de Zuidrand vind je op:

https://www.dezuidrand.be/open-monumentendag-2020                          

                                       

%d bloggers liken dit: