Deense kunstenaar Thomas Dambo plaatst trollen in het bos van De Schorre

BOOM – De Deense recycle-kunstenaar Thomas Dambo creëerde op vraag van Tomorrowland en recreatiedomein De Schorre zeven reuzengrote trollen. De mythische wezens zijn tussen de vier en de achttien meter hoog en werden gemaakt met herwonnen hout als oude pallets, gesloopte houten constructies, afgebroken takken en omvergevallen bomen – zowel uit het atelier van de kunstenaar in Kopenhagen als materiaal gevonden op het domein van De Schorre.

Een trol is een mythologische benaming die oorspronkelijk uit Noorwegen komt. In de Scandinavische folklore werden het aparte reusachtige lelijke en onvriendelijke bovennatuurlijke wezens die mensen konden opeten. Trollen komen voor in oude sprookjes, maar zijn ook populair in moderne fictie zoals Lord of the Rings, Schijfwereld en Harry Potter.

Kathleen Vandendriessche, communicatieconsulent van De Schorre: ‘Het project is een geschenk aan de buren ter ere van de vijftiende verjaardag van Tomorrowland. Vrijwilligers uit de buurt en leerlingen houtbewerking van de technische school PTS in Boom hielpen met de bouw. Vandaag ontdekten 900 buren van De Schorre als allereerste het ‘Magische Trollenbos’.

Terwijl de internationaal gerenommeerde kunstenaar Thomas Dambo normaal kiest voor grote wereldsteden om zijn kunstinstallaties tentoon te stellen, reageerde hij heel erg enthousiast op de vraag van Tomorrowland om een Magisch Trollenbos in De Schorre in Boom neer te planten. ‘Niet enkel tijdens Tomorrowland maar het hele jaar door, kunnen bezoekers, natuurliefhebbers, wandelaars en buurtbewoners de sculpturen ontdekken. Vanop de gigantische uitkijktoren – waar ‘The Holy Troll’ leeft – heb je een prachtig zicht over De Schorre en omgeving en zullen bezoekers beseffen waarom natuurplekjes als deze moeten worden beschermd. Bedoeling is dat mijn kunstwerk mensen aanzet tot recycleren en om respect te hebben voor de natuur.

‘In de afgelopen drie jaar heb ik 25 grote gerecycleerde sculpturen over de hele wereld gemaakt. Onlangs maakte ik zes verborgen reuzen in mijn geboortestad Kopenhagen. De sculpturen zijn te vinden op enkele van mijn favoriete plekken in de stad, plaatsen waar mensen niet vaak naartoe gaan, omdat het buiten de gebaande paden is. De sculpturen zijn alleen te vinden met behulp van een schatkaart, of een gedicht gegraveerd in een steen bij elke sculptuur. Deze geven hints over het vinden van de verschillende reuzen. Ik heb alle sculpturen gemaakt van voornamelijk 600 oude pallets een oude houten schuur, een hek en wat ik ooit heb kunnen bemachtigen. Elk beeld is vervaardigd met de hulp van lokale vrijwilligers. Net zoals in Boom dus.’

Alex Ternier, directeur van De Schorre: ‘Onze nieuwe inwoners zijn niet allemaal even makkelijk te vinden. Ze nodigen echt uit om op ontdekkingsreis te gaan in het domein.’ Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘De Schorre is verheugd om in samenwerking met Tomorrowland een beleving te kunnen schenken aan de omgeving. Het domein doet bovendien veel inspanningen om toegankelijk te zijn en overlast te vermijden. Voorbeelden zijn de her-aanleg van paden, aanplantingen, verlichting en van de parking. Ook het inkomplein wordt opnieuw aangelegd en zal op 21 juni zijn afgewerkt.’ (EM)

%d bloggers liken dit: