Deze supplementen betaalt u in uw ziekenhuis en zoveel verdient uw arts

MORTSEL – Vandaag kwamen de Socialistische Mutualiteiten met hun jaarlijkse Ziekenhuis-barometer naar buiten. Morgen publiceert De Morgen een studie met de lonen van gespecialiseerde artsen in Vlaamse ziekenhuizen. Wij bekeken de resultaten voor de hospitalen uit onze regio.

Uit de Ziekenhuis-barometer van de Socialistische Mutualiteiten blijkt dat zes van de tien duurste ziekenhuizen van Vlaanderen zich in de provincie Antwerpen bevinden. Het AZ Heilige Familie in Reet is het duurste ziekenhuis uit de provincie. In het Sint-Mariaziekenhuis van Halle betaal je het meest wanneer we gans Vlaanderen bekijken.

Op de derde plaats in deze ranglijst staat het UZ Antwerpen in Edegem. Een patiënt betaalt voor een eenpersoonskamer een supplement van 183 procent op het ereloon van de dokter. Dat komt neer op 1 336 euro. Zolang de ereloonsupplementen niet omlaag gaan of zelfs blijven stijgen, blijft een ziekenhuisverblijf dus duur. De top tien wordt afgesloten door Sint-Augustinus in Wilrijk. Daar betaal je een supplement van 132 procent of 895 euro.

Bekijken we dan even de erelonen van de specialisten. Ze allemaal opnoemen zou ons te ver leiden. Daarom geven we enkel het hoogste en laagste brutoloon op jaarbasis. Die zijn:

*voor UZA Edegem: 255 025 euro voor een anesthesist, 49 176 voor een specialist neus, keel en oren.

*voor GZA (waaronder Sint-Augustinus Wilrijk en Sint-Jozef Mortsel): 317 153 euro voor een anesthesist, 62 764 euro voor een plastisch chirurg. (EM)

 

%d bloggers liken dit: