Dichteres Jo Gisekin komt op dinsdag 8 oktober naar de bib in Mortsel

MORTSEL – Onder de naam ‘Samen in de warmte van uw woorden’ brengen Kunstkring Sirkel en de bibliotheek van Mortsel warme avonden vol poëzie. Op dinsdag 8 oktober verwelkomen ze Jo Gisekin.

Jo Gisekin is het pseudoniem van Leentje Vandemeulebroecke. Leentje werd geboren als dochter van internist Maurice Vandemeulebroecke en kunstenaarsziel Paula Lateur. Zij bracht haar jeugd door in Machelen aan de Leie en was op kostschool in Eeklo. Vanaf 1960 studeerde ze journalistiek in Antwerpen en Frans aan de Sorbonne. Tot 1970 woonde en werkte ze in Brugge, na haar huwelijk met Ludo Simons in Antwerpen.

Ze voerde een uitvoerige correspondentie met haar grootvader Stijn Streuvels en publiceerde vertalingen van jeugdboeken. Ze debuteerde in Nieuwe stemmen en Dietsche warande en Belfort en publiceerde later ook in het Nieuw Vlaams tijdschrift, Yang en Ons erfdeel. In 1983 bracht de Oostakkerse bibliofiele uitgever De Prentenier haar gedichten Bruidssluier uit.

Haar bekendste publicaties zijn Ach, hoe sereen en listig de narcissen in april (1977), Als in een zwijgend laken (1984) en Quatre-mains (1987). In al haar werk staat de mythische en concrete functie van de vrouw centraal. Haar poëzie werd tweemaal bekroond met de Poëzieprijs van de Provincie Antwerpen (1972 en 1985) en met de Gerard Michielsprijs (1992). Haar gedichten zijn getoonzet door Vic Nees, Wilfried Westerlinck, Ernest van der Eyken en het pianoduo Kolacny.

Er zijn twee bloemlezingen verschenen met uitsluitend gedichten van haar hand: Kweeperen in cognac (1996) en Het eiland van elkaar, samengesteld en ingeleid door Jooris van Hulle (2006). Werk van haar is verder opgenomen in een dozijn bloemlezingen met werk van verschillende auteurs. Haar recentste publicatie is Dooitijd (2013).

Dit is dé kans om haar onvergetelijke ‘Eerste avondje uit ‘ te horen en te lezen en natuurlijk een aantal andere gedichten van haar hand. Zoals op de vorige avonden gaat men gewoon in gesprek: geen grote woorden, maar wel warme, in overvloed. Niet te missen dus, puur genieten.

Iedereen is welkom op de gezellige zolder van de bibliotheek in de Eggestraat van 19u30 tot 21 uur.

Reserveren is niet nodig. (EM / Foto Kunstkring Sirkel)

%d bloggers liken dit: