Diego Herrera Bormans doet oproep naar ouderen en mensen met beperking

MORTSEL – Diego Herrera Bormans (20) uit de Mechelsesteenweg in Mortsel is het beu. Omdat hij drie maanden te vroeg geboren is heeft hij spasmen in de benen en zit hij in een rolwagen. Een heel klein beetje stappen lukt wel maar om op de Karel de Grote Hogeschool in de Antwerpse Stuivenbergwijk te geraken moet hij heksentoeren uithalen. Vandaar dat hij het (volgende) stadsbestuur van Mortsel wil aanporren om iets te doen aan de erbarmelijke toestand van de voetpaden. Hiervoor stelde hij een enquete op die is bestemd voor ouderen en mensen met een beperking die in Mortsel wonen of er komen.

‘Via deze bevraging (die je kan vinden op docs.google.com, doorklikken naar ‘Mobiliteitsenquete voor personen met een beperking en ouderen stad Mortsel’) willen we uiteindelijk een platform creëren voor mensen een fysieke of geestelijke handicap. Christel Simons, die zelf een hersenletsel heeft, is mee op de kar gesprongen. Samen hopen wij dat er veranderingen komen in toestanden die op bepaalde ogenblikken zelfs aan Kafka doen denken.’ Diego zat op internaat bij het BuSO Sint-Lodewijk in Wetteren, waar hij wel het gewone lessenpakket verwerkte. Nu volgt hij het traject Sociaal Werk aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen in de Brusselstraat op ’t Zuid. Hier vormt zich al een probleem. ‘Om er te geraken kan ik geen beroep doen op de trein want in geen enkel van de Mortselse stations geraak ik tot op het perron. In Mortsel Oude God is wel een lift maar die is al vijf jaar stuk. Ik neem dus de tram maar ook hier is de keuze beperkt: tram zeven gaat niet, dus het moet met de vijftien. Ik doe er twintig minuten over om met mijn rolstoel de Mechelsesteenweg af te rijden en de opstapplaats aan het Gemeenteplein kan ik ook al niet nemen. Ik zou een belbus kunnen laten komen. Die is gratis voor mij maar dat jaagt de VAPH (het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap) – de overheid dus – dan weer op kosten want die moeten telkens 30 euro betalen. Alle problemen zouden zijn opgelost indien de NMBS de lift zou herstellen, maar dat gebeurt dus niet.’

‘Wanneer ik andere mensen met een handicap of ouderen op de voetpaden in Mortsel zie, dan hou ik mijn hart vast. Waarom geen afgescheiden zone aanleggen naast minder drukke wegen? Op de Mechelsesteenweg kan dat uiteraard niet. In de Edmond Thieffrylaan ben ik tegen een losliggende steen aangebotst. De fietspaden nemen is geen oplossing want dan kom je weer in conflict met fietsers. Wanneer ik gebruik maak van een grote spoorlijn dan kan ik tot drie uur voor mijn vertrek hulp aanvragen. Ga ik naar zee, dan moet dat 24 uur op voorhand gebeuren. Helemaal te gek wordt het wanneer ik de bus wil nemen. Het opstapgedeelte kan naar omlaag worden geschoven. Maar dat gebeurt niet zomaar. Daar moet je drie dagen vooraf melding van maken. De chauffeurs helpen je vaak met tegenzin omdat ze hierdoor veel tijd verliezen, die ze moeten inhalen. Maar het gaat verder dan dat. Er zijn winkels waar ik niet binnen geraak. Uitgaan was voor mij onmogelijk. De fuiflokalen zijn niet aangepast. Het Summerfestival op Linkeroever geeft wel het goede voorbeeld. Daar kan je, in tegenstelling tot Sfinks bijvoorbeeld, via planken tot aan het podium geraken en soms doet men het écht goed zoals met de aanleg van de Ghelamco Arena in Gent. Hier heeft men rekening gehouden met ons. Het rare is dat dezelfde ontwikkelaar de nieuwe Bosuil creëerde en daar liep het dan weer wel mis al komt daar dit seizoen verandering in. Je ziet het, voor alles is een oplossing maar men moet ze willen aanbieden.’ (EM)

%d bloggers liken dit: