Dokter Colemont geeft gratis lezing over darmkanker in Cultuurpunt Altena

KONTICH – Iedere dag verliezen vijf families in Vlaanderen een dierbare als gevolg van darmkanker. Dat zijn er 150 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen. In dat geval is de kans op genezing méér dan 90 procent.

Er bestaat jammer genoeg een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid.

Wist je dat de iFOB ( immunochemische faeces occult bloed-) test eigenlijk ‘poepsimpel’ is? Wist je dat het acht à tien jaar duurt vooraleer een kleine poliep eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel? Wat zijn de symptomen van darmkanker? Hoe kunnen we darmkanker vermijden? Wat is de rol van een gezonde levensstijl? Hoe vaak komt darmkanker voor? Is het altijd erfelijk of familiaal? Wat is het prijskaartje van de behandeling? Hoe zit het met het Vlaams bevolkingsonderzoek ? Wat zijn de complicaties van een coloscopie? Wanneer is de Internationale Darmkankermaand?

Op deze en vele andere vragen geeft dokter Colemont (foto FB) een duidelijk en helder antwoord in mensentaal tijdens een boeiende uiteenzetting, met een lach en een traan, die slechts één doel voor ogen heeft: minder leed door darmkanker, méér gezonde levensjaren. De spreker is een onvermoeibare voorvechter van preventie tegen dikke-darmkanker. Over deze sluipmoordenaar zegt hij : ‘Als je de vijand niet kent kan je nooit de oorlog winnen. Daarom zijn informatie en voorlichting zo belangrijk.’ Hij wisselde na 27 jaar zijn job als maag- en darmspecialist in het Sint-Vincentius-ziekenhuis in voor zijn passie: lezingen en preventie.
En dus zet hij zich voltijds in voor zijn vzw ‘Stop Darmkanker’. ‘Als ik hiermee één leven red, zal het de moeite geweest zijn’, is zijn motto.

Dokter Colemont komt op woensdag 27 maart om 20 uur spreken in Cultuurpunt Altena aan de Antwerpsesteenweg in Kontich. De toegang is gratis maar men vraagt de geïnteresseerden om zich op voorhand in te schrijven door te bellen naar 03 451 14 30 of te mailen naar gezel@kontich.be. Er is een gratis drankje voorzien. Parkeerplaatsen vind je aan de ingang van het park, in de Antwerpsesteenweg. (EM)

%d bloggers liken dit: