Dr. Ine Decuyper (UZA Edegem/UA Wilrijk) brengt cannabisallergie in kaart

WILRIJK – Zowat tien jaar geleden stelde professor Didier Ebo (UZA Edegem/UAntwerpen Wilrijk) vast dat een aantal patiënten met fruitallergie niet in het klassieke patroon pasten. Ebo: ‘Negen keer op tien gaat er achter een fruitallergie nog een andere allergie, doorgaans voor boompollen, schuil. Maar dat was bij enkele patiënten niet het geval. Na doorgedreven speurwerk en het stellen van de juiste vragen bleek dat de patiënten in kwestie allemaal cannabisgebruikers waren.’

Over cannabisallergie was op dat moment zeer weinig bekend, waardoor patiënten vaak onder de radar bleven. Zij kregen inadequaat of incorrect advies, met belangrijke nadelige effecten op de levenskwaliteit. UAntwerpen, UZA Edegem, UZ Gent, Jan Palfijn Gent en het Institut für Prävention und Arbeitsmedizin uit het Duitse Bochum sloegen de handen in elkaar en verdiepten zich in cannabisallergie. Dr. Ine Decuyper (UZA/UAntwerpen/ foto UZA) schreef haar doctoraat over het thema en bracht samen met professor Ebo als eerste cannabisallergie en de geassocieerde risico’s uitgebreid in kaart. Decuyper: ‘Vandaag hebben we een kleine 400 patiënten beschreven. We toonden aan dat cannabisallergie een brede waaier aan symptomen kan veroorzaken, van hooikoortsachtige klachten tot levensbedreigende anafylaxie (een hevige allergische reactie). Liefst één op vijf patiënten ervaarden een anafylactische episode na cannabisblootstelling. Zij kregen te maken met veralgemeende en mogelijk levensbedreigende klachten aan verschillende orgaansystemen.’

Het type cannabisblootstelling varieerde: de meerderheid rookte cannabis, maar ook ingestie (opnemen via de mond) en huidcontact werd beschreven. Decuyper: ‘Opvallend is dat 34 patiënten allergische klachten meldden bij louter passieve blootstelling aan cannabis (passieve rook of indirect huidcontact). Twee patiënten vermeldden nooit eerder cannabis te hebben gerookt, gegeten of aangeraakt.’ Bijna de helft van alle cannabisallergische patiënten ervaart ook veralgemeende klachten bij contact met verschillende plantaardige voedingsmiddelen zoals perzik, appel, banaan, maar ook citrusvruchten, tarweproducten, noten en zelfs bier en wijn. Hoeveel mensen aan de allergie lijden, is moeilijk in te schatten, omdat lang niet iedereen die klachten ondervindt, zich zal melden.

De onderzoekers brachten niet alleen cannabisallergie in kaart, ze ontwikkelden en testten ook vijf diagnostische testen. Ebo: ‘Drie van die testen focusten op een specifiek onderdeel van cannabis, het Can s 3 eiwit, het onderdeel waarop de allergie zich ontwikkelt. Met die technieken konden we twee op drie cannabis-allergische patiënten identificeren. De drie technieken bleken ook onderling vergelijkbaar en werden daarom voorgesteld als goede eerstelijnstesten voor de diagnose van een cannabisallergie. In toekomstig onderzoek gaan we verder focussen op de eiwitten in cannabis, om zo de diagnostiek nog te kunnen verbeteren.’ In haar doctoraat onderzocht Decuyper ook het allergierisico voor mensen die op professioneel vlak aan cannabis worden blootgesteld. Politieagenten bijvoorbeeld. ‘Uit het onderzoek bleek dat meer dan een derde van de ondervraagde agenten, allemaal betrokken bij de ontruiming en inbeslagname van cannabisplantages, milde tot matig ernstige huid- en/of luchtwegklachten rapporteerde. Maar cannabisallergie konden we niet vaststellen. De oorzaak voor de klachten blijft onbekend, maar vermoedelijk spelen schimmels, stof en pesticiden die aanwezig zijn in cannabisplantages, een rol. Beschermingskledij dragen is dus erg belangrijk.’ (EM)

%d bloggers liken dit: