Edegem, Hove en Lint nemen deel aan ’75 jaar bevrijding provincie Antwerpen’

GEEL – Toerisme Provincie Antwerpen, 48 steden en gemeenten waaronder Edegem, Hove en Lint en talloze organisaties maken zich op voor de herdenking van 75 jaar Bevrijding Tweede Wereldoorlog. Samen realiseerden ze een themabrochure met unieke verhalen, foto’s en toeristische tips, een 50-tal infoborden op historische locaties, zeven fietsroutes en bijna 100 activiteiten. Tijdens een persmoment in Geel werd het programma voorgesteld.

In onze regio beginnen de evenementen op dinsdag 10 september waar de jaarmarkt van Lint in het teken van de bevrijding staan. Er worden verschillende concerten opgevoerd. Op zaterdag 14 en zondag 15 september is Edegem aan de beurt met een legerdorp en een rondrit door ‘Historical Military Vehicles’, optredens van onder meer Aimés Big Band en The Red Hackle Pipe Band, een bevrijdingsbal en een tentoonstelling. Hove sluit de rij in de Zuidrand met de viering van 100 jaar NSB met een tentoonstelling, het optreden van een pipeband en een bloemenhulde op zaterdag 5 en zondag 6 oktober. Een gedetailleerd programma vind je op www.belgiumremembers44-45.be.

Geel was niet zomaar de gaststad voor de persvoorstelling. Schepen Marleen Verboven (N-VA, links op de foto): ‘Waar we hier staan, in Stelen – een deeldorp van Geel met 800 inwoners – werd de tweede grootste slag van de Bevrijding geleverd. We staan hier op het militaire kerkhof waar 34 Britse en één Canadese soldaat begraven liggen. Op zaterdag 21 en zondag 22 september wordt er een groot soldatenkamp opgesteld in het stadspark en is er een re-enactmentactiviteit op het marktplein en rondritten met legervoertuigen. Familieleden van de slachtoffers komen dan naar onze stad.’ Geel heeft trouwens een heel programma uitgewerkt dat begint op dinsdag 10 september en eindigt op zaterdag 5 oktober. Meer info op www.geel.be/bevrijdingsfeesten.

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA, rechts op de foto): ‘Bij de bevrijding denkt iedereen aan D-Day en de landing in Normandië. Wie weet dat de slag om de Schelde en de haven van Antwerpen, net als de gevechten bij de Kempense kanalen een cruciale rol speelden in de bevrijding van Europa? De bevrijding eiste een zware tol want zelfs toen de bezetter verdwenen was bleven de beruchte V-bommen van de Duitsers en de bombardementen van de geallieerden onschuldige slachtoffers maken. Daarom herdenken ook wij, als provincie Antwerpen, 75 jaar bevrijding en sloten we ons aan bij Liberation Route Europe, het project dat de belangrijkste bevrijdingssites in West-Europa in kaart brengt.’

‘De komende maanden vinden in de Kempen, Scheldeland, Antwerpen, Mechelen en de Zuidrand talloze evenementen plaats. Van expo’s over rondleidingen tot indrukwekkende voorstellingen. Uniek is een woord waar je zuinig op moet zijn maar de verhalen over de bevrijding van onze provincie zijn echt wel bijzonder. Je ontdekt alle verhalen – samen met heel wat nooit eerder gepubliceerde foto’s – in de themabrochure ‘Ze zijn daar!’.

Deze brochure, 85 pagina’s dik – bundelt ook toeristische tips van 48 steden en gemeenten. Ze bevat ook een activiteitenkalender en een boekje met zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk. Je vindt de gratis brochure vanaf eind deze maand bij de toeristische diensten en op diverse locaties van de deelnemende gemeenten of kan ze onder meer downloaden op www.antwerpenherdenkt.be. (EM / Foto Gust Charrin)

%d bloggers liken dit: