Edegem, Hove, Lint en Mortsel op studiedag rond dimmen openbare verlichting
ANTWERPEN – Vandaag organiseerde het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen een infodag met als thema openbare verlichting. Bestuurders en ambtenaren van lokale besturen waaronder Edegem, Hove, Lint en Mortsel kwamen hun licht opsteken in Hof Van Liere aan de Prinsstraat in Antwerpen. Diverse sprekers gaven een antwoord op de vele vragen die er leven rond openbare verlichting en wakkerden de discussie aan over het al dan niet dimmen of doven van lichten.
Een gemeente hoeft trouwens geen verlichting te voorzien maar als ze er is dient ze ‘ze te onderhouden volgens een goed huisvader.’ Vrij vertaald: men mag gerust beslissen om lichten niet aan te steken maar wanneer men het doet moet men ervoor zorgen dat defecte lampen worden vervangen.
Koen Laurent, omgevingsambtenaar milieu bij de gemeente Lint: ‘We zijn al sinds 2014 bezig met de verlichting aan te passen na een studiedag die we volgden in West-Vlaanderen. Door lichten efficiënt te doven kan men behoorlijk wat geld besparen. Sinds twee jaar doen we dan ook een deel van de verlichting in Lint uit maar dat moet doordacht gebeuren. Vaak is dit een politiek gevoelig onderwerp in tijden van verkiezingen. Daarom ben ik blij hier vandaag te horen dat wij op de goede weg bezig zijn. Het is de bedoeling dat het geld dat wordt bespaard wordt ingezet voor het aanbrengen van nieuwe apparatuur, met name ledverlichting. Op dat vlak hebben we nog een hele weg af te leggen. Alleen de Kontichsesteenweg is er voorlopig mee uitgerust.’
In de namiddag splitsten de deelnemers zich op in diverse werkgroepen. Vragen die werden beantwoord waren onder meer: Hoe ziet ons Vlaams lichtlandschap er uit? Wie zorgt er voor de 1,2 miljoen lichtpunten in Vlaanderen? Welke technologische evolutie is er gaande in lichtland? Betekent het licht doven automatisch meer criminaliteit? Wist je dat vleermuizen bepaalde types ledverlichting als hinderlijk ervaren? Hebben veel burgers eigenlijk last van lichthinder? Hoe gaan lokale besturen uit West-Vlaanderen om met dimmen of doven? Hoe verlicht je het best een fietspad?
West-Vlaanderen heeft in dit verband een voorbeeldfunctie. In deze provincie groeide het besef dat er zorg moet worden gedragen voor de nachtelijke duisternis op het platteland. Na de opmaak van een heuse lichtvisie werd in 2011 een uitwisselingsplatform met een breed partnerschap (lokale besturen, provincie, netbeheerders, vzw Lichthinder, Groen Licht Vlaanderen,…) in het leven geroepen. Dit kennisplatform komt een viertal keer per jaar samen. Vanaf vorig jaar stapte de provincie ook in het Europees project Smart Light Concepts (SLIC) dat vooral focust op CO2-reductie door het aanpassen van de openbare verlichting.
Het UPKC organiseerde deze infodag opdat de kennis opgedaan in West-Vlaanderen ook voor lokale besturen uit onder meer de provincie Antwerpen op een vlotte en toegankelijke manier wordt ontsloten. Openbare verlichting vormt niet alleen een belangrijk aspect van het lokale klimaatbeleid. Bedachtzame maatregelen en duurzaam omspringen met verlichting resulteert naast energie- en CO2-besparing ook in een verbeterd welbevinden van burgers, veiligere fietspaden, minder lichthinder,… (EM)